ČSSD jedná o krocích následujících po demisi vlády. Jak pevná je pozice Sobotky?

03.05.2017 21:18

Vedení sociálních demokratů jedná dnes večer v Lidovém domě o krocích, které budou následovat po demisi vlády jejich stranického šéfa Bohuslava Sobotky. Podle předsedy senátu Milana Štěcha má premiér mezi členy grémia podporu. Zprávu přinesla ČTK.

ČSSD jedná o krocích následujících po demisi vlády. Jak pevná je pozice Sobotky?
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Bohuslav Sobotka s Lubomírem Zaorálkem na sjezdu v Brně

„Věřím, že všech,“ uvedl při odchodu z jednání, jehož neoficiální část začala v sídle sociální demokracie už kolem sedmé hodiny. Oficiálně zasedání začalo ve 20:30 po příjezdu prvního místopředsedy a statutárního zástupce Sobotky Milana Chovance. Ten se s novináři nezastavil.

Chovanec odpoledne na Hradě jednal s prezidentem Milošem Zemanem a v Lidovém domě má tlumočit jeho pohled na vládní krizi. Vznikla potom, co ministr financí a předseda koaličního hnutí ANO Andrej Babiš podle premiéra nedostatečně vysvětlil některé aspekty svého podnikání, například kauzu nedaněných jednokorunových dluhopisů.

Také Babiš dnes navštívil prezidenta. Sobotku čeká cesta na Hrad ve čtvrtek, odevzdá tam demisi celé vlády, ačkoli s tím Babiš nesouhlasí. Hlava státu ji podle vicepremiéra nicméně přijme.

Zástupci koaličních stran se dnes ráno sešli před pravidelným jednáním vlády, diskutovali i o řešení současné situace. K vypsání předčasných voleb se staví negativně, ale v názorech na budoucnost kabinetu se rozcházejí. ČSSD považuje za nepřijatelné, aby ve vládě dál působil Babiš. ANO Babišův odchod odmítá, lidovci zmiňují možnost pokračovat v současné sestavě, ale bez Babiše i Sobotky.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

V souvislosti s odchodem Sobotky z postu premiéra se spekuluje o tom, zda sociální demokraty dál povede do říjnových voleb. Odpovědi na tuto otázku se premiér dnes vyhnul.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…