ČSSD má strach, aby nedopadla jako ODS. Sobotka svolal velkou schůzi

14.03.2014 7:05

Sociální demokraté budou na sobotní konferenci hledat cestu, jak zabránit poklesu popularity strany. Nechtějí skončit jako ODS. Podle MF Dnes se ve straně objevují podobné příznaky, které předcházely pádu ODS. Problém je i v tom, že politické strany patří k nejméně důvěryhodným institucím ve státě.

ČSSD má strach, aby nedopadla jako ODS. Sobotka svolal velkou schůzi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Ve straně prý získávají čím dál větší moc krajští lídři napojení na místní podnikatele. Mezi poslanci se také hlasitě hlásí rebelové a míří přímo na svého premiéra. Ten je pro změnu uzavřený ve Strakově akademii a postupně propadá paranoii. Tak popisuje deník MF Dnes symptomy, které mohou předznamenat ztrátu voličů ČSSD.

Paralel s ODS se prý objevuje více, a to vedlo předsedu ČSSD a premiéra Bohuslava Sobotku ke svolání schůze, kde chce hledat cesty, jak zabránit osudu, který už stihl ODS.

„Hlavní problém je, že politické strany dnes patří k nejméně důvěryhodným institucím ve státě. Je tu nálada, že všechny jsou zkorumpované. Tradiční strany jsou dnes na křižovatce, a pokud něco podstatného neudělají, hrozí jim buď štěpení, nebo velmi podstatný pokles popularity. A nakonec boj o překonání pětiprocentní hranice nutné pro vstup do sněmovny, jako to vidíme u ODS,“ popisuje nepříznivou situaci sociolog Jan Herzman.

Účelem modernizace je odejmutí moci stranickým klikám

Zítřejší setkání sociálních demokratů se odehraje pod názvem „Reformy ČSSD“. A co chce předseda strany navrhnout? Sobotka prý poukazuje na schopnost nových hnutí oslovovat nezávislé osobnosti a integrovat je. Podle MF Dnes to vnímá i jako výzvu pro ČSSD.

Jinak se vrací k návrhům, které se už v roce 2007 snažil v ČSSD prosadit Jiří Paroubek, ale tehdy byl Sobotka proti. Účelem modernizace strany je odejmutí moci stranickým klikám tak, aby v klíčových věcech rozhodovali všichni členové strany. Jak se k návrhu funkcionáři postaví tentokrát, není zcela jasné. Tehdejší předseda ČSSD Paroubek rovněž navrhoval vnitrostranické primárky a referenda nebo přímou volbu předsedy všemi členy strany.

Hlavním rizikem pro prosazení Sobotkovy reformy je prý tradičně velká uzavřenost levicové strany. A to nejen k sympatizantům zvenčí, ale dokonce i k vlastním řadovým členům, kteří nemají partajní funkce. „Sobotkovi jde vlastně o demokratizaci strany. Aby ČSSD nebyla jenom nástrojem a instrumentem určitých vrstev, které chtějí přes klientelistické vazby dosáhnout svých cílů,“ cituje MF Dnes politologa Lukáše Jelínka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…