ČSSD odhaluje program: Vyšší daně pro banky a bohaté, o živnostnících se bude jednat

22.08.2013 7:36

ČSSD už konkretizuje své plány, aby je představila svým voličům. Hospodářské noviny píší, že zvažuje například vyšší daně pro firmy a lidi s vysokými příjmy. Také hovoří o nízkých odvodech živnostníků do sociálního systému.

ČSSD odhaluje program: Vyšší daně pro banky a bohaté, o živnostnících se bude jednat
Foto: Hans Štembera
Popisek: V hotelu Olšanka zasedal ÚV ČSSD. Šéf ČSSD Sobotka zatím neprozradil složení nové stínové vlády

„Je třeba udělat pořádek v daních a zavést opatření k omezení daňových úniků,“ míní předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. HN píší, že hned po připravení rozpočtu už dojde na firmy. Ty se prý mají připravit na vyšší odvody do státní kasy. Levice plánuje rozdělení firem do dvou skupin. Většina prý bude platit základní daň, která ale bude 20 nebo 21 procent oproti dnešním devatenácti.

Vybraná odvětví budou podle HN spadat do třicetiprocentní sazby. Do této skupiny by mělo patřit například bankovnictví, telekomunikace a energetika. Zdá se, že tyto plány podporují i komunisté. „U korporátní daně chceme dvě sazby,“ potvrdil místopředseda KSČM Jiří Dolejš.

Pro osoby s příjmem nad sto tisíc měsíčně už nyní platí solidární přirážka ve výši 7 procent z hrubé mzdy. „My bychom z ní rádi udělali regulérní daň a o několik procentních bodů ji zvýšili,“ říká Sobotka.

Levice chystá i zvýhodnění malých firem

Deník Hospodářské noviny také píše, že levice uvažuje i o různých výhodách pro malé firmy. Jedná se prý o zrychlené odpisy nebo úlevy pro společnost, které do svých provozů pustí učně.

Vedení ČSSD také tvrdí, že živnostníci, při současné výši odvodů do sociálního systému, budou ve stáří na hranici chudoby. Na toto téma prý chystají jednání s tripartitou. HN zároveň uvádějí, že zatím ČSSD nechce přistoupit na zvýšení odvodů ani neplánuje srazit výši výdajových paušálů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…