ČSSD odmítá Rusy a Číňany v tendru na Dukovany. Nejdůležitější je bezpečnost, vzkazuje Onderka

09.02.2021 22:27

Sociální demokraté si nepřejí, aby se tendru na stavbu nového bloku Dukovan účastnily ruské a čínské firmy. První místopředseda ČSSD Roman Onderka serveru Aktuálně.cz sdělil, že ČSSD připravuje k zákonu své usnesení.

ČSSD odmítá Rusy a Číňany v tendru na Dukovany. Nejdůležitější je bezpečnost, vzkazuje Onderka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Roman Onderka

Anketa

Jste pro návrat dětí do škol za podmínek, které určila vláda?

77%
23%
hlasovalo: 5861 lidí

„Nebereme na lehkou váhu doporučení a zprávy bezpečnostních složek. Proto jsme se v úterý o celém problému bavili na jednání poslaneckého klubu s tím, že k tomuto chceme zaujmout jasné stanovisko,“ uvedl pro server poslanec a první místopředseda ČSSD Roman Onderka.

Právě české tajné služby opakovaně varovaly před účastí firem z nedemokratických zemí kvůli bezpečnostním rizikům. „Myslíme si, že v tom zákonu, pokud bude schválen, by mělo být usnesení, které klade vládě na srdce, aby se řídila zprávami bezpečnostních služeb. A tyto zprávy by měly být prioritou při samotné dostavbě Dukovan. Nejdůležitější je bezpečnostní část, je potřeba, aby Česká republika z tohoto pohledu měla čisté svědomí a nebrala na lehkou váhu informace bezpečnostních služeb,“ uvedl Onderka.

Více ZDE.

Poslanci ČSSD podle Onderky chtějí, aby Sněmovna při středečním projednávání uhlíkového zákona, přezdívaného lex Dukovany, přijala usnesení, ve kterém bude zmínka o tomto stanovisku bezpečnostních složek. Že takové usnesení existuje, potvrdil i předseda strany a ministr vnitra Jan Hamáček.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…