ČSSD pokyvuje nad sociální politikou z Fialova programu. „Ale toto je znepokojivé,“ zarazila se

10.01.2022 19:10

Sociální demokracie, která tentokrát zůstala před branami Poslanecké sněmovny, se vyjadřuje k jednotlivým bodům programového prohlášení vlády. Tentokrát si vzala do hledáčku hodnocení oblasti sociální politiky. Sociální demokracie je připravená podpořit navrhované kroky v oblasti rodinné politiky.

ČSSD pokyvuje nad sociální politikou z Fialova programu. „Ale toto je znepokojivé,“ zarazila se
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michal Šmarda

Zejména vyzdvihují závazek pomoci rodinám pečujícím o blízké osoby, stejně jako podporu slaďování pracovního a osobního života či rozšiřování nabídky služeb pro děti. „Jsme připraveni konstruktivně jednat s vládou o dalších návrzích, například s podporou pomoci rodinám, s bezpečnou logistikou pro děti či ohledně posílení školních družin a mimoškolních aktivit pro starší děti,“ hodnotí sociální oblast v tiskové zprávě zástupci sociální demokracie a zároveň vyjadřují obavy nad otázkami zákonné valorizace rodičovského příspěvku a životního minima. To je podle ČSSD stanoveno příliš vágně a demonstruje tak zjevně, že vláda ČR není přesvědčena o nezbytnosti takového kroku. „Zcela zásadně pak podporujeme návrh na zákonnou valorizaci minimální mzdy. Nicméně považujeme za nezbytný předpoklad, aby byla před přijetím tohoto kroku zvýšena na úroveň 20 tisíc korun,“ doplňují.

Anketa

Počíná si premiér Fiala ve své funkci dobře?

4%
91%
hlasovalo: 29837 lidí
Za znepokojivé pak považují oblast zaměstnanosti a ochrany zaměstnanců. Podle nich vládní prohlášení vykazuje tendenci oslabovat práva zaměstnanců a v oblasti aktivní politiky zaměstnanosti vyzývají vládu zase k větší pozornosti. Za podstatné pak považují splnit závazek zavedení víceletého financování sociálních služeb. „Oceňujeme kroky v oblasti péče včetně paliativní. Naopak zcela chybí návrh konkrétních kroků v oblasti sociálně-zdravotního pomezí,“ stěžují si a pokračují, že prohlášení také dostatečně nerozebírá budoucí vztah státu a krajů v zajištění sítě sociálních služeb.

Co se týká důchodové reformy, zde považují principy za přijatelné. „Vláda má k dispozici již široce a podrobně projednaný návrh důchodové reformy připravený týmem prof. Danuše Nerudové. Tento návrh má podporu mezinárodních institucí a řeší klíčové problémy důchodů,“ dodávají a stěžují si, že není dostatečně vyřešena příjmová stránka důchodové reformy. „Jako pozitivní vnímáme znovuzavedení dobrovolného společného vyměřovacího základu pro manžele, které v minulosti zrušila pravicová koalice,“ uznávají a vystupují proti snížení odvodů zaměstnavatelů o dvě procenta, aniž se vyřeší nahrazení výpadku těchto příjmů do důchodového a sociálního systému.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: sla

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…