ČSSD se myšlenkově zastavila u Marie Terezie, udeřil Zlatuška. Chládek zareagoval

13.02.2015 22:38

Politici se v pátečních Událostech, komentářích přeli o individuální vzdělávání dětí na druhém stupni základní školy. Proti tomuto kroku se důrazně staví ministr školství Marcel Chládek a předseda školského výboru sněmovny na něm za to nenechal nit suchou. Do slovní přestřelky se zapojila i Anna Putnová z TOP 09 a Jiří Mihola z KDU-ČSL.

ČSSD se myšlenkově zastavila u Marie Terezie, udeřil Zlatuška. Chládek zareagoval
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Zlatuška

Ministr školství Marcel Chládek (ČSSD), poslanec, předseda školského výboru Jiří Zlatuška (ANO), poslanec, místopředseda školského výboru Jiří Mihola (KDU-ČSL) a poslankyně, místopředsedkyně výboru pro vzdělání Anna Putnová (TOP 09) diskutovali o novele školského zákona, která prošla sněmovnou.

Ve sněmovně se dnes vedla bitva o individuálním vzdělávání i pro děti, které navštěvují druhý stupeň základních škol, ačkoli to prosazovala pravicová opozice a kladně se k tomu stavěli i lidovci. Ve sněmovně ale drželi krok s koaličními partnery a příslušnou úpravu nepodpořili.

"Pro mě je to zklamání, protože jsme předpokládali, že individuální vzdělávání na druhém stupni se konečně dostane do školského zákona, pro mě je zklamáním především názorová nepevnost některých členů výboru," prohlásila v úvodu Putnová, která podotkla, že školský výbor byl pro. "Já hledám důvody, proč rozšířit svobodu rodičů ve vzdělávání, pan ministr hledá argumenty, proč to nejde," pokračovala Putnová.

Ministr Chládek to ale viděl zcela jinak. "Já se spíše zeptám, proč to zavádět. Myslím, že to pravice ve skutečnosti nechce, protože kdyby to chtěla, tak proč to nezavedla za sedm let svého vládnutí?" ptal se ministr v pořadu. Přišlo mu také zvláštní, že některé společnosti už chtěly v návaznosti na tento zákon připravit různé vzdělávací kurzy.  "Bude z toho jeden velký byznys a z toho mám obavy," upozornil Chládek.

Jasně se odmítá podepsat pod jakýkoliv takový návrh, ale hodlá poskytnout součinnost poslancům, kteří se otázkou dlouhodobě zabývají a mají jiné představy. Kladl si ale otázku, kolik matek by si mohlo dovolit nevydělávat a zůstávat se svými dětmi doma, aby je mohly učit.

V tu chvíli do debaty vstoupil Zlatuška, který ministrovu stanovisku nerozuměl. Rozšíření individuálního vzdělávání na druhý stupeň považuje za logický krok. Z jeho pohledu šlo spíše o politické rozhodnutí, které nebylo podepřeno odpovídajícími argumenty. Myšlenkový svět ČSSD v oblasti školství se podle Zlatušky zastavil někdy v dobách Marie Terezie.

Své k tomu řekl i poslanec Mihola, který připustil, že v tuto chvíli tato novela ztroskotala na odporu koaličních partnerů. Je ale připraven prosadit tento návrh i mimo vládu a doufá, že ho podpoří ANO, TOP 09 i ODS.

Zlatuškův pád se nekonal

V závěru se Zlatuška vyjadřoval i ke svému údajnému odvolání z čela školského výboru. Zdůraznil, že zůstává předsedou a k žádným revolucím nedošlo. "Pan profesor Zlatuška je známý tím, že jeho analýzy jsou velmi hluboké a zaberou dost času, ale jsou velmi kvalitní," zastala se v tu chvíli Zlatušky Putnová.

Chládek ale tvrdí, že zaznamenal ve výboru nespokojenost se Zlatuškou, která podle jeho slov jde napříč politickým spektrem. Víc se k tomu nechtěl vyjadřovat.

reklama

autor: mp

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…