ČSSD se ozvala: Fialova vláda podle ní chystá „podraz na zdravotníky“

04.02.2022 20:01

Sociální demokraté tvrdí, že současná vláda chystá případným zmrazením plateb za státní pojištěnce „podraz na zdravotníky“. „My všichni si musíme uvědomit, že pokud bude stát posílat méně peněz do systému, budou si ho muset lidé platit ze svého. Nebo se sníží kvalita péče,“ reaguje na zatím neoficiální informace předseda ČSSD Michal Šmarda.

ČSSD se ozvala: Fialova vláda podle ní chystá „podraz na zdravotníky“
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michal Šmarda

Anketa

Má Miloš Zeman v tuto chvíli vaši důvěru? (Ptáme se od 3. 2. 2022)

78%
19%
hlasovalo: 55309 lidí
Podle neoficiálních informací, které mají podle České televize plynout z oznámení ředitelům zdravotních pojišťoven od ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09), chce nynější vláda platby za státní pojištěnce od března zachovat v nynější výši a mají tak nadále činit 1760 korun. Pokud by byly od dubna na této úrovni, stát by proti původnímu návrhu rozpočtu ušetřil 10,8 miliardy korun.

Proti roku 2019, před pandemií koronaviru, se loňské příjmy veřejného zdravotního pojištění zvýšily o 96 miliard, tedy o více než 29 procent.

Dle sociálních demokratů však zastavení dalšího navyšování plateb za státní pojištěnce znamená neblahé důsledky.

Podle ČSSD se pětikoalice k pravidelné zákonné valorizaci plateb za státní pojištěnce dle inflace zavázala ve vlastním programovém prohlášení, ale nyní chystá opak.

„Jakékoliv chytračení, škrty či posunutí těchto závazků až na konec volebního období razantně odmítáme. Primárním aspektem moderního zdravotnictví musí být předvídatelné a jasně definované financování. My všichni si musíme uvědomit, že pokud bude stát posílat méně peněz do systému, budou si ho muset lidé platit ze svého. Nebo se sníží kvalita péče. A toto je naprosto v rozporu s politikou sociální demokracie,“ uvedl k možnému kroku vlády předseda ČSSD Michal Šmarda.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

18:55 Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

Globální šachovnice je v současné době rozehraná na velmi nebezpečnou hru. USA chtějí Čínu donutit, …