ČSSD selhala! V boji s Babišem a Zemanem měla podpořit Sobotku, míní bývalý předseda

02.12.2017 18:52

Poslední předseda ČSSD v exilu Karel Hrubý pro Deník Referendum sepsal text, v němž konstatoval, že sociální demokracie ve své historii dvakrát selhala. Poprvé se tak stalo po roce 1945, kdy sociální demokraté podlehli vábení komunistů a v roce 1948 je čekala zkáza. V roce 2017 sociální demokraté selhali podruhé, když podlehli společnému tlaku šéfa hnutí ANO Andreje Babiše a prezidenta republiky Miloše Zemana.

ČSSD selhala! V boji s Babišem a Zemanem měla podpořit Sobotku, míní bývalý předseda
Foto: Hans Štembera
Popisek: ČSSD, ilustrační foto

Karel Hrubý má za to, že sociální demokracie bylo ještě v 19. století založena na demokratických základech. Těch se prý držela až do roku 1945. Po druhé světové válce si ale sociální demokraté řekli, že namísto obhajoby demokracie naskočí na populistickou vlnu „právě lidové demokracie“, kterou rozehráli komunisté. Sociální demokracie se posléze spojila s komunisty a sociální demokraté, kteří tak odmítli učinit, byli pronásledováni, končili ve vězeních i v exilu.

V roce 2017 ČSSD podle Karla Hrubého selhala podruhé. Podlehla tlaku prezidenta republiky Miloše Zemana, který na Hradě ponížil dnes již bývalého předsedu ČSSD Bohuslava Sobotku, čímž pomohl Babišovi.

„Místo toho, aby (ČSSD) v té chvíli plně podpořila svého předsedu a přihlásila se hlasitě k obraně demokracie, které hrozil převod v autoritativnější způsob vlády, však sociální demokraté obětovali svého předsedu a vedli volební boj šedivě průměrným stylem ke své drtivé porážce,“ napsal Hrubý.

Celý článek naleznete zde

„Ani tato porážka, zdá se, je však nevyburcovala z politického blouznění. Objevil se – zatím neplatný – návrh na nového předsedu, který sice není členem strany, ale který si jako poslanec rychle zajistil jako svého asistenta bývalého hejtmana Jihomoravského kraje Haška. Ten proslul především svým neblahým spojením s prezidentem Zemanem (Lánská schůzka), který ho chtěl po volbách v roce 2013, v nichž ČSSD zvítězila, použít k rozkolu v sociálně demokratické straně a k odstranění Bohuslava Sobotky, k němuž – stejně jako ke straně, která ho nepodpořila v prezidentských volbách proti Václavu Klausovi – chová zjevnou antipatii,“ pokračoval.

A jako by toho nebylo dost, sociální demokraté před prezidentskou volbou neřekli dost nahlas, že Miloš Zeman už nemá být prezidentem. Někteří sociální demokraté Zemana dokonce dál podporují. Měli podpořit spíše Sobotku a spolu s ním ty sociální demokraty, kteří hájí určité ideály a spolu s nimi i demokracii. Bez té se totiž sociální demokracie nikdy neobešla a neobejde.

reklama

autor: mp

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…