ČSSD si je jistá, že Sněmovna přehlasuje Senát a zruší karenci

21.12.2018 7:28

Vládní sociální demokraté jsou si jisti, že Sněmovna přehlasuje Senát a prosadí zrušení karenční doby. Pro ČSSD je obnovení proplácení prvních tří dnů nemoci principiální záležitost, řekla novinářům ve Sněmovně ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). Senát dnes novelu odmítl, podle kritiků by zrušení karenční doby příliš zatížilo zaměstnavatele. Sněmovna může veto horní komory přehlasovat. Podle Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) je rozhodnutí Senátu „plivnutím do tváře zaměstnancům“.

ČSSD si je jistá, že Sněmovna přehlasuje Senát a zruší karenci
Foto: repro tv Prima, tan
Popisek: Jana Maláčová, ministryně práce a sociálních věcí

Krok Senátu podle Maláčové ukazuje, že ještě není dobojována otázka posílení ochrany pracujících v Česku. Horní komoru označily představitelky ČSSD za pravicovou. „Zrušení je pro nás opravdu principiální záležitost, je to jedna z věcí, proč jsme vstoupili do vlády, protože si myslíme, že kolektivní trestání pracujících za to, že onemocní, není v pořádku,“ konstatovala.

Spoluautorka poslanecké novely Kateřina Valachová (ČSSD) si je jistá, že Sněmovna nalezne dost hlasů k přehlasování senátního veta. Připomněla, že v dolní komoře zákon původně podpořilo 128 poslanců a nezdá se, že by někdo z nich změnil názor. Vedle ANO, ČSSD a KSČM podpořili novelu zákoníku práce také Piráti a čtyři z osmi lidovců. Proti bylo v říjnu 35 poslanců zejména z ODS, TOP 09 a STAN. Poslanci SPD se podobně jako čtyři lidovci a Věra Kovářová (STAN) hlasování zdrželi.

Anketa

Důvěřujete Janu Hamáčkovi?

4%
96%
hlasovalo: 12944 lidí
Valachová dodala, že část senátorů je na straně zaměstnavatelů. „Mají pocit, že systém funguje, my ten pocit nemáme, protože dvě třetiny zaměstnanců přecházejí nemoc a je to z důvodu výpadku příjmu,“ uvedla. Další skupině podle ní vadil tzv. přílepek, který se k novele dostal.

Senátoři podle ČMKOS vyslali vzkaz, že je vůbec nezajímá tíživá situace zaměstnaných lidí v době nemoci. „Poznatky, které máme z odborových organizací z firem, jednoznačně hovoří o tom, že lidé počátek nemoci přecházejí, léčí se sami, berou si dovolenou. Finanční dopad neplacení prvních tří dnů nemoci způsobuje strach být nemocen a léčit se,“ uvedl předseda konfederace Josef Středula.

Podle něj jde o velmi špatný signál veřejnosti i vzhledem k tomu, že Senát dlouhodobě toleroval pouhou omluvu v době dlouhodobé nemoci senátora. „Věřím, že Poslanecká sněmovna tuto chybu senátorů napraví,“ dodal Středula.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …