ČSSD souhlasí s VV: Omezme prezidentskou kampaň na 15 milionů

10.02.2012 18:21

Vedení sociální demokracie navrhuje patnáctimilionový limit pro volební kampaň každého z prezidentských kandidátů a povinnost zveřejňovat sponzory, kteří kandidátům na kampaň darují více než 50 tisíc korun. ČSSD tak chce zamezit pochybnostem o původu peněz a dárců, oznámil během dnešního zasedání předsednictva šéf nejsilnější opoziční strany Bohuslav Sobotka.

ČSSD souhlasí s VV: Omezme prezidentskou kampaň na 15 milionů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze - ilustrační foto

Zároveň chce ČSSD prosadit zákaz financování prezidentské kampaně právnickými osobami, uzákonění povinnosti financovat volební kampaň přes zvláštní účet a zavedení povinnosti do 30 dnů po volbách veřejně informovat o struktuře příjmů a výdajů spojených s volební kampaní. Požadavkem zavést jasná pravidla pro transparentní financování prezidentských kampaní ČSSD navazuje na návrh svých senátorů zpřísnit pravidla financování politických stran, připomněl šéf opozice.

Chtějí zabránit nakupování voličů

ČSSD je podle Sobotky přesvědčena, že přímá volba prezidenta všemi občany "musí být soubojem zajímavých osobností, programů a vizí, nikoli soubojem peněz a vlivu ekonomických zájmových skupin snažících se privatizovat českou politiku". Chce proto zamezit finančnímu souboji nejrůznějších průmyslových a finančních "oligarchů", zabránit "nakupování" voličů pomocí "velkolepých mediálních kampaní či privatizaci veřejného prostoru".

SLEDUJEME téma: přímá volba prezidenta

Premiér Petr Nečas (ODS) by se podle Sobotky měl sociálnědemokratickým senátorům veřejně omluvit za to, že je obvinil, že budou schválení přímé volby hlavy státu blokovat. "Měl by si udělat pořádek ve své vlastní straně, když celkem 10 senátorů ODS hlasovalo proti zavedení přímé volby prezidenta," uzavřel šéf ČSSD.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…