ČSSD, tohle prosadíš a tohle asi ne. Server studuje program Babiše a lidovců

30.10.2013 8:10

Ačkoli jednání o podobě budoucí vlády jsou teprve na samém počátku, server Aktuálně.cz už se v jednom z článků snažil srovnat programy stran, které by spolu mohly utvořit koalici - ČSSD, KDU-ČSL a hnutí ANO. Pokud se skutečně dohodnou na spolupráci, dá se podle serveru počítat se zavedením progresivní daně z příjmů a zrušením superhrubé mzdy.

ČSSD, tohle prosadíš a tohle asi ne. Server studuje program Babiše a lidovců
Foto: repro ČT, tan
Popisek: Volební superdebata České televize, které se účastnili lídři devíti politických subjektů

Zavedení progresivního zdanění, tedy vyšší sazby daně pro lidi s nadprůměrnými příjmy, prosazuje sociální demokracie už dlouhou dobu. Představit si ji dokáže i lídr hnutí ANO Andrej Babiš. Ve svém programu ji má rovněž KDU-ČSL. Pokud by tedy vládla tato trojice stran, progresivní zdanění bude s největší pravděpodobností zavedeno.

Progresivní daň by prošla

ČSSD plánuje dvě sazby ve výši 15 a 27,5 procenta (pro lidi s příjmy nad 100 tisíc korun hrubého měsíčně). Lídr hnutí ANO Andrej Babiš už před volbami říkal, že si progresivní zdanění dokáže představit, pokud bude "stát funkční", připomíná Aktuálně.cz. Lidovci pak navrhují hned tři sazby ve výši 12, 20 a 28 procent z hrubé mzdy.

Strany se shodují i na zrušení superhrubé mzdy. V programu to mají přímo napsané ANO i ČSSD, že to plánují i lidovci se dá odvodit z toho, že u navrhované progrese zasazují sazby na klasickou hrubou mzdu.

DPH nebude růst

Podle programů sociální demokracie, ANO a lidovců nebude růst daň z přidané hodnoty, pokud se tyto tři strany dohodnou na spolupráci. Naopak by mohla klesat, alespoň u některých vybraných položek. Lidovci chtějí zachovat více pásem DPH, navrhují dokonce nulovou sazbu u dětských plen, kojenecké výživy a podobně. ANO chce vrátit sníženou sazbu DPH na deset procent, ČSSD vidí cestu buď ve vytvoření třetí sazby, nebo osvobození některých položek, jako jsou léky nebo knihy.

Vyšší zdanění firem a minimální mzdu slibuje jen ČSSD

V čem se strany potenciální koalice neshodnou, je daň firemní. ČSSD slíbila, že firmy více zdaní, a to o jeden až dva procentní body pro právnické osoby a bude zavedena druhá sazba ve výši 25 až 30 procent pro velké firmy. ANO to v programu jasně odmítá a Babiš na něco takového bude z pozice podnikatele a majitele holdingu Agrofert jen sotva přistupovat. Ani KDU-ČSL nechce firmám daně zvyšovat.

ČSSD bude muset také své možné koaliční partnery přesvědčit ke zvyšování minimální mzdy. Zatímco sociální demokracie plánuje její další zvyšování až na 12 tisíc korun v roce 2018, podle Babiše by nic takového nemuselo vůbec existovat. Mzdy by podle něj měl určovat trh. Šéf lidovců Pavel Bělobrádek zase upozorňuje na riziko přílišného růstu minimální mzdy, které vidí v tom, že se zaměstnavatelé budou bát nabírat lidi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…