ČSSD vyloučila náměstka Suchardu a starostku Radvanic Tekielovou

15.03.2014 20:31

Ostravská ČSSD vyloučila ze svých řad náměstka ostravského primátora Tomáše Suchardu a starostku ostravského obvodu Radvanice a Bartovice Šárku Tekielovou. O jejich vyloučení rozhodli účastníci dnešní okresní konference strany. Oba spolu s ostravským primátorem Petrem Kajnarem loni na podzim napadli krajskou kandidátku strany do parlamentních voleb.

ČSSD vyloučila náměstka Suchardu a starostku Radvanic Tekielovou
Foto: ostrava.cz
Popisek: Ostravská radnice

Účastníci konference rovněž zvolili lídra pro podzimní komunální volby, jejich kandidátem na primátora bude starosta městského obvodu Poruba Lumír Palyza. ČTK o tom informoval předseda ČSSD v Ostravě Adam Rykala.

Vyloučeni, protože prý ztratili důvěru členů

Podle Kajnara, Suchardy a Tekielové byla loni stranická kandidátka sestavena nedemokratickým způsobem. Proto ji ještě před volbami napadli u soudu. Jejich vyloučení navrhli členové místních organizací. O vyloučení Kajnara rozhodl už v únoru okresní výkonný výbor ČSSD v Ostravě na návrh místní organizace v Porubě.

„Pan Sucharda a paní Tekielová ztratili důvěru členské základny, když poškodili ČSSD před volbami do Poslanecké sněmovny. Proto jsem spolu s řadou dalších členů vyzýval již od října minulého roku, abychom jim zrušili členství," uvedl člen výboru místní organizace ČSSD Moravská Ostrava a Přívoz Matěj Benda. Pokud podle něj sociální demokraté chtějí pracovat pro Ostravu a její obyvatele, nemohou tolerovat podobné útoky na stranu.

Když vyjádříte svůj názor, hned vás vyloučí

Tekielová ČTK řekla, že výsledek pro ni není žádným překvapením, protože byl znám dlouho dopředu. „Při situaci, která už dva roky je v ostravské ČSSD, to není nic překvapivého. Když vyjádříte svůj názor, hned vás vyloučí. My jsme s panem primátorem pouze poukázali na nedemokratické přístupy ve straně," řekla Tekielová. Zda bude kandidovat v podzimních volbách, je podle ní předčasná otázka. „Hlavně bych ráda dokončila volební období. Místní organizace i občané stojí za mnou," řekla starostka.

Palyzu do čela ostravské kandidátky zvolilo 111 ze 125 přítomných delegátů. „Po dvou volebních obdobích v roli starosty ukázal, že dokáže být dobrým hospodářem a rovněž vynikajícím manažerem jednoho z největších městských obvodů Ostravy," uvedl Rykala.

Podle Palyzy bude jedním z hlavních témat nadcházejících voleb boj proti hazardu. „Ostrava už nebude tolerovat rostoucí kriminalitu v oblastech s výskytem výherních hracích přístrojů a videoloterijních terminálů," uvedl porubský starosta.

Na druhém místě kandidátky bude Ivo Hařovský, který byl dříve radním města Ostravy a obvodu Ostrava-Jih, na třetím místě současná náměstkyně primátora Simona Piperková.

Delegáti volili také vedení okresního výkonného výboru. Jeho předsedou se opět stal Rykala. Dostal 105 hlasů ze 125.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…