ČT a štváči proti národu! Babiš bude potěšen: Veleba se neudržel a napsal o řepce

21.05.2019 9:37

Bývalý senátor a prezident Agrární komory ČR Jan Veleba se rozepsal ve svém komentáři o pěstování řepky olejky. Podle jeho slov jde o nádhernou ušlechtilou rostlinu, která dává polím organickou hmotu, zadržuje svým hustým kořáním vodu a je požehnáním pro potravináře a zároveň nejvýznamnější medonosnou plodinou, rok co rok jeden celý měsíc živí pilné včelky, které ji zároveň opylují.

ČT a štváči proti národu! Babiš bude potěšen: Veleba se neudržel a napsal o řepce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Veleba

„Dobře si pamatuji, jak jsme v minulosti objížděli včelaře a domlouvali s nimi přísun včelstev na kraje řepkových polí a platili jim za to. Postupem času, jak vládci EU nařídili podporovat obnovitelné zdroje energie a nadiktovali postupné zvyšování podílu v krytí potřeb energie z těchto zdrojů (vítr, slunce, biopaliva, energetické plodiny), začaly se dít věci,“ popsal Veleba.

Anketa

Je dobře, že Babišova vláda přidává důchodcům a dětem?

hlasovalo: 7203 lidí

Následně hovoří o rozvoji solárních elektráren. „Jako bychom byli na Sahaře, kde slunce pálí od rána do večera, jedna je postavena dokonce na černozemi u Prostějova. Proč o nich naše média včetně ČT a naši vševědoucí politici nepíší. Že by proto, že je to pro mnohé z nich dojná kráva, protože mnohé z těchto solárních fabrik na peníze vlastní, když si nejdřív připravili sami sobě legislativu, která jim zajišťuje pohádkovou rentu z prodeje elektřiny do sítě,“ sdělil Veleba. 

Původní text ZDE.

„Na svých dřívějších studijních cestách za poznáním nejvýkonnějších agrárních soustav čtyř světadílů jsem nepoznal zemi, ve které by politici a média v čele s ‚veřejnoprávní‘ ČT tak cílevědomě zasévali a pěstovali nenávist k plodině, která zúrodňuje půdu, zadržuje vodu, je významnou surovinou pro potravinářský průmysl a drží nad vodou stovky a stovky zemědělských farem, zejména těch středních a malých. To všechno s použitím metody vyslovených lží, dezinformací, za které by se nemusel stydět ani takový Goebbels,“ sdělil Veleba.

Následně se rozhovořil o svých osobních postřezích k řepce olejce. „Byly vyvinuty nové sklizňové technologie – sklízecí mlátičky, kombajny dostaly za vytřasadla vymlácené slámy drtiče, což znamená, že z pole je odvezeno jenom řepkové semeno a veškerá organická hmota zůstane na poli a poté se zapraví do půdy, kterou právě řepka olejka, onen novodobý ‚nepřítel občanů‘ pomáhá udržet v dobrém stavu. To je můj pevný názor a jsem připraven k věcné diskusi, nikoliv však typu vyštěkávajícího povrchního Moravce či Tuny a dalších bijců, kteří rozumí snad všemu, leč vegetační rok v zemědělství nikdy neprožili, zato žlutou barvu kvetoucí řepky rozeznají,“ dodal Veleba se slovy, že obdobný názor mají přirozeně hospodáři, kteří řepku pěstují a jsou většinou sdruženi do Svazu pěstitelů a zpracovatelů olejnin.

„Ten čítá 840 členů, kteří pěstují řepku na 180.000 hektarech, jsou skvěle organizovaní s veškerým možným odborným servisem a špičkovým poradenstvím, čemuž odpovídají i jejich pěstitelské výsledky. Ti když se chtějí sejít na valné hromadě, tak se zpravidla děje na stadionu, jinam by se zkrátka nevešli. Je zvláštní, že tato organizace mediální smečku, která se velmi zasloužila o zasetí sémě nenávisti vůči domácím zemědělcům, v podstatě nezajímá, odborné názory se nehodí do krámu a jsouce nepolíbeni jakýmikoliv základními znalostmi šíří lži a dezinformace a ve svém důsledku napomáhají ničit planetu Zemi,“ řekl Veleba. 

Odmítl pak, že by řepka poškozovala lidské zdraví svými pylovými alergeny. „Ano, řepkový pyl je skutečně silný alergen, ale má to jeden háček – je olejnatý a tudíž těžký a nemá schopnost být unášen větrem. Chcete-li tedy být zasaženi touto plodinou pasovanou jen tak, že se to hodí pro politické zničení jednoho z pěstitelů a zpracovatelů řepky majícího své firmy ve svěřenském fondu, na nepřítele lidu, pak nestačí jenom dýchat, to chytíte leda alergen kvetoucí břízy nebo v minulém roce byl enormní výskyt pylu borovice. Pyl řepky to opravdu není, to se musíte vypravit ke kvetoucímu řepkovému poli, postát a přičichnout ke květům, které voní, jsou žluté a medonosné,“ zmínil Veleba. 

„Nic víc, nic míň, ale řepka olejka musí být jako to Kartágo zničena a kvalitní řepkový olej nahrazen například olejem palmovým a sójovým, jejichž dovoz do Evropy nabývá na obrátkách. V minulém roce se do Evropy dovezlo 3,3 milionů tun oleje celkem. Z Argentiny to byl sójový olej, z Malajsie a Indonésie palmový olej v množství 1,2 milionu tun, tedy 36 %. Když srovnáme s rokem 2017, tak dovoz oleje celkem se meziročně zvýšil o 2,2 miliony tun! To se děje za cenu vypalování deštných pralesů, aby na jejich místech byly vysazovány plantáže palmy olejné, z níž se získává velmi levný palmový olej. Jde o přírodní genocidu s dopady na celou planetu Zemi, jde o ničení ‚zelených plic‘ naší planety, které zajišťují stabilitu klimatu a zázemí pro dvě třetiny všech živočichů a rostlin. Tyto souvislosti ovšem nestojí našim politikům, novinářům a šiřitelům nenávisti za fakt hodný jejich pozornosti,“ dodal.

„Pokládám za mnohem smysluplnější pěstovat na polích, a nejenom v České republice, řepku, než ji likvidovat, a surovinu pro potravinářský průmysl a pro plnění nařízení EU v rámci biopaliv dovážet tisíce kilometrů z plantáží palmy olejné nebo sóji, kterým padly za oběť deštné pralesy. Ve světle těchto faktů je tažení proti žlutě kvetoucí řepce nesmyslné, ubohé a přinese z globálního pohledu nevratné procesy s dopadem na celou planetu – deštných lesů zbyla už jenom čtvrtina původní rozlohy. … Podnikatelský génius Tomáš Baťa, kterého uznával celý svět, se řídil heslem ‚mysli globálně, jednej lokálně‘. Ti, kteří rozpoutali ‚protiřepkové šílenství‘ myslet globálně neumí, navíc nemají lokální znalosti, ale dovedou lokálně rozeštvat občany a vnést strach do myslí lidí. Rád bych těmto štváčům a neználkům doporučil, aby se nepletli zemědělcům do řemesla a svou enormní zápornou energii věnovali jiné barvě, a sice hnědé. Je to barva umírajících lesů, což pokládám za obrovskou přírodní katastrofu a neštěstí naší země s obrovskými dopady na krajinu, vodu, ekonomiku a poté i na pracovní místa. Tam by každý rozumný občan jejich aktivitu ocenil,“ uzavřel.

reklama

autor: vef

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…