ČT k smíchu, nebo k pláči? Průšvih za 1 200 000 Kč z vašich kapes. Jak se také napakovat? Komentátor radí

13.04.2019 17:20

Komentátor Tomáš Vyoral přišel s jednoduchým návodem, jak oškubat Českou televizi. Celou patálii přitom zavinil režisér Filip Renč a následná nepozornost.

ČT k smíchu, nebo k pláči? Průšvih za 1 200 000 Kč z vašich kapes. Jak se také napakovat? Komentátor radí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Filip Renč

Veřejnoprávní Česká televize  musí z rozhodnutí soudu zaplatit jeden milion firmě Armypol za pošpinění jejího jména ve filmu. Režisér Filip Renč totiž jméno podniku poškodil ve filmu. Sám tvrdí, že šlo jen o blbou náhodu. Prý nevěděl, že firma nesoucí toto jméno opravdu existuje, vymyslel si ho, aby diváka nasměroval např. na společnost Omnipol.

Anketa

Věříte v úspěch nové pravicové strany Václava Klause?

81%
19%
hlasovalo: 16225 lidí

Společnost Armypol však opravdu existuje a když se její jméno objevilo ve filmu Krutá nevěra, a to v negativním světle, firma prý začala mít problémy a musela své partnery přesvědčovat o tom, že má smysl pokračovat ve spolupráci. Podnik proto zažaloval Českou televizi, která film odvysílala. Soud firmě Armypol přiklepl jeden milion korun jako odškodné. ČT navíc musí zaplatit 200 tisíc korun na úhradu soudních nákladů. Film už zmizel do trezoru.

Renč ve vyjádření pro server Aktuálně.cz poznamenal, že ČT pochybila. Sama si prý měla název firmy ohlídat. Takové věci údajně nejsou v silách režiséra.

Tomáš Vyoral k tomu na blogu iDNES.cz napsal, že je to vlastně dobrý způsob, jak z České televize tahat peníze. Režisér natočí film a zmíní v něm firmu, se kterou je předem domluven. Tato firma pak zažaluje Českou televizi, vyhraje a o zisk se rozdělí s řečeným režisérem.

„Vyberu si firmu, s níž se předem domluvím, že ji uvedu ve filmu točeném pro veřejnoprávní televizi a udělám jí negativní reklamu (stále je to reklama)... Firma pak zažaluje ČT, která zaplatí pokutu, o kterou se šábnem. Prosté a účinné... Tímto režiséra Renče z ničeho neobvniňuji, snad šlo jen o souhru okolností... Ale proč máme za jeho chybu – v rámci jeho (předpokládám jistě ne málo) z našich peněz placeného pracovního výkonu – platit my všichni?“ otázal se.

„Už z toho titulu, že by se touto cestou dala dělat slušná šmelina, by se měl – když už ne plně, tak alespoň částečně – na pokutě podílet. A napadlo vůbec někoho tuto možnost nějakým způsobem prověřit?“ pokračoval Vyoral, který nechápe, jak je možné něco zpackat, v podstatě tím donutit svého zaměstnavatele k zaplacení jednoho milionu korun a pak se tvářit, že se mě to netýká.

U Renče se však ukázalo, že někdo za své chyby platit nemusí. Místo něj za ně zaplatí všichni daňoví poplatníci, kteří hradí koncesionářské poplatky. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…