ČT lezla na zahradu. Smazat a odškodnit, řekl soud. Šlo o politiku

18.06.2024 4:39 | Zprávy

Česká televize prohrála soud. Musí zaplatit odškodné a vymazat problematicky získané záběry občana, kterého začala bez souhlasu v soukromí natáčet. ParlamentnímListům.cz to potvrdil Jindřich Rajchl, právník poškozeného, který veřejnoprávní televizi úspěšně žaloval. Potvrdila to i ČT.

ČT lezla na zahradu. Smazat a odškodnit, řekl soud. Šlo o politiku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Česká televize, ilustrační foto

Veřejnoprávní televize utrpěla prohru v soudní bitvě. ČT se rozhodl žalovat naštvaný občan, kterého štáb pořadu Reportéři ČT natáčel v jeho soukromí zcela bez souhlasu. Záběry byly následně použity ve vysílání.

Poškozený se nehodlal smířit s tím, že může televizní štáb ČT nepovoleně přijít na soukromý pozemek a tam začít natáčet jeho majitele. Následovala žaloba a ve finále vítězství. Městský soud v Praze v odvolacím procesu žalující straně vyhověl a Česká televize musí záběry vymazat a zaplatit odškodné ve výši 50 tisíc korun.

Podrobnosti případu redakci sdělil advokát Jindřich Rajchl, který poškozeného občana u soudu zastupoval. „Publicistický pořad Reportéři ČT přišel bez jakéhokoli předchozího upozornění až na zahradu mého klienta, bez souhlasu a upozornění začal natáčet a vyptával se. Klient ani nevěděl, že je natáčen, protože kameraman stál ve skrytu. Záběry následně ČT odvysílala v rámci pořadu Reportéři ČT, aniž by měla jakýkoli souhlas,“ popisuje Rajchl.

„Jednalo se o kauzu, kdy můj klient rozesílal e-maily, což ani není věc veřejného zájmu. Soud konstatoval, že žádní reportéři za vámi nemohou vstoupit do vašeho soukromého prostoru a bez výzvy, dotazu, upozornění a souhlasu začít natáčet. Vnímám to jako zlomové rozhodnutí,“ míní advokát a předseda strany PRO.

Tento článek je uzamčen

Po kliknutí na tlačítko "odemknout" Vám zobrazíme odpovídající možnosti pro odemčení a případnému sdílení článku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Martin Kukla byl položen dotaz

Vážený pane poslanče,

... že dnešní vláda prosazuje zákony v PS na sílu je jasné, na opozici neberou žádné ohledy. Můžete mi vysvětlit, proč u některých důležitých hlasování chybí ve sněmovně někdy i dvacet vašich poslanců? Vím, že existuje ve Sněmovně systém párování, ale nechápu proč v tomto vycházíte vládě vstříc. Vš...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„S*áči.“ Lékař natvrdo k sebepoškozování a ke změnám pohlaví u mladých

6:51 „S*áči.“ Lékař natvrdo k sebepoškozování a ke změnám pohlaví u mladých

„My jako dospělí bychom měli převzít zodpovědnost… Místo toho, abychom řekli, že jsme to tady fakt p…