ČT v ohrožení? Anglicky psaný článek jde do světa. Porazí vás, co se dočtete

10.12.2020 10:18

Mezinárodní organizace International Press Institute zaměřená na ochranu svobody novinářů se rozhodla upozornit na situaci ve veřejnoprávní České televizi. Padla jména jako Václav Klaus, Jana Bobošíková i název spolku Milion chvilek pro demokracii. Přesvědčte se sami, co se o aktuálním dění v ČT píše ve světě.

ČT v ohrožení? Anglicky psaný článek jde do světa. Porazí vás, co se dočtete
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova České televize na Kavčích horách

Na počátku nového tisíciletí vypukla ve veřejnoprávní televizi krize, jejíž ústřední postavou byla Jana Bobošíková. Zaměstnanci ze sekce zpravodajství se bouřili proti jejímu vedení a Bobošíková nakonec vedoucí pozici opustila. V tehdejší krizi byla zmiňována jména premiéra z přelomu tisíciletí Miloše Zemana a předsedy Poslanecké sněmovny Václava Klause. Na podporu nezávislosti ČT se konaly demonstrace.

Anketa

Pojedete na Vánoce k příbuzným?

41%
54%
hlasovalo: 13631 lidí

O dvacet let později je tu další krize České televize. Jejími ústředními postavami jsou radní ČT Pavel Matocha a Hana Lipovská, která s Janou Bobošíkovou spolupracuje. Tito radní ČT se zasazovali o odvolání Dozorčí komise České televize. Komise byla odvolána silou deseti hlasů ze třinácti přítomných. Odvolaní členové komise však pohrozili, že se obrátí na soud. Ze Senátu již zaznělo, že odvolání komise proběhlo v rozporu se zákonem. Sněmovní legislativci také konstatovali, že odvolání nebylo v souladu se zákonem.

Radní ČT se mezitím snaží zvolit komisi novou. Členové komise totiž mají přístup k řadě dokumentů ČT. Právě proto se podle mezinárodní organizace vede o obsazení komise takový spor. Podle mezinárodní organizace nelze vyloučit, že by mohla být ohrožena nezávislost veřejnoprávního média.

International Press Institute v této souvislosti uvedl, že Lipovská je jako ekonomka a členka Rady ČT považována za osobnost, která má názorově blízko k Václavu Klausovi mladšímu, šéfovi hnutí Trikolóra, a stejně tak se těší podpoře osob z okolí prezidenta Miloše Zemana. Toho International Press Institute označil za „populistického prezidenta“, který může stát v pozadí současné krize. „Analytici mají podezření, že prezident tahá za nitky,“ uvedla doslova organizace.

IPI také připomněla, že proti zvolení Lipovské do Rady ČT se postavil spolek Milion chvilek pro demokracii, který svolal do ulic demonstrace. Lipovská se však členkou Rady ČT stala i navzdory těmto akcím.

„Soukromá média jsou v rukou oligarchů a ČT představuje osamělý hlas nezávislosti,“ předestřel svůj pohled na situaci v Česku Benjamin Roll, dnešní předseda spolku Milion chvilek pro demokracii.

Podle IPI není bez zajímavosti, že zatímco prezident Zeman se k ČT staví velmi kriticky, tak premiér Babiš situaci jen v tichosti sleduje a z jistého úhlu pohledu by tedy mohl být považován za muže, který by mohl ČT pomoct.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…