CVVM: Lidé hodnotí někdejší vládu v demisi lépe než Nečasovu

25.02.2014 13:57

Češi posuzují někdejší vládu v demisi Jiřího Rusnoka spíše negativně. V hodnocení její činnosti, komunikace s veřejností, jejího personálního složení i samotného předsedy vždy převážil počet nespokojených nad spokojenými, v porovnání s hodnoceními některých předchozích kabinetů si přesto Rusnokova vláda vedla u veřejnosti relativně dobře. Vyplynulo to z dnes zveřejněného průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM).

CVVM: Lidé hodnotí někdejší vládu v demisi lépe než Nečasovu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Rusnok předává Miloši Zemanovi dárek v podobě několika balení lulkového tabáku

Podle něj bylo nejvíce lidí nespokojeno s činností Rusnokovy vlády, její komunikací a s jejími ministry. Záporně je hodnotilo kolem 55 procent dotázaných. Spokojenost s těmito oblastmi projevila téměř třetina lidí. Relativně nejlépe tak skončilo hodnocení samotného expremiéra Rusnoka, se kterým byly spokojeny dvě pětiny veřejnosti, nespokojena zhruba polovina. Program Rusnokova kabinetu ocenilo 37 procent dotázaných, naopak 40 procent ho kritizovalo.

„Ačkoli šlo o vládu, která neměla důvěru sněmovny a od srpna 2013 vládla v demisi, její hodnocení na konci jejího působení bylo ve všech aspektech výrazně lepší, než jakého kdy dosahovala předchozí vláda pod vedením Petra Nečase, a stejně tak ve všech aspektech dopadla lépe než vláda Mirka Topolánka krátce po svém vzniku v únoru 2007," uvedlo CVVM.

Celá zpráva ZDE

Lépe hodnocené než vláda Rusnoka byly jen vlády Tošovského, Paroubka a Fischera

Například s činností, složením a programem Nečasovy vlády bylo před rokem nespokojeno přes 70 procent dotázaných. O činnosti Topolánkova kabinetu se v únoru 2007 negativně vyjadřovalo 61 procent lidí. Rusnokova vláda, s výjimkou jejího programu, byla lépe vnímána také než vláda Vladimíra Špidly (ČSSD) v lednu 2004. Činnost Špidlova kabinetu tehdy kritizovalo 75 procent občanů.

V porovnání s hodnocením vlády Miloše Zemana z února 1999 dopadla Rusnokova vláda lépe v souvislosti s personálním složením. Více spokojených ve všech sledovaných aspektech než Rusnokův kabinet měly jen vlády Josefa Tošovského v únoru 1998, Jiřího Paroubka v červnu 2005 a Jana Fischera v lednu 2010, doplnili autoři průzkumu.

CVVM provedlo aktuální průzkum v první polovině února mezi tisícovkou lidí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Učitelka Bednářová osvobozena. Kráva, vzkazuje soudkyni Džamila Stehlíková

16:02 Učitelka Bednářová osvobozena. Kráva, vzkazuje soudkyni Džamila Stehlíková

Pražská učitelka Martina Bednářová vyvázne bez trestu. Čelila přitom obžalobě z popírání ruských vál…