Čachroval s pohonnými hmotami, pomohl mu Klaus. Stejně půjde do vězení

11.03.2013 14:32

Pražský vrchní soud poslal i podruhé podnikatele Tomáše Malinu pravomocně na pět let do vězení za zpronevěru sto miliónů korun. Tento trest dostal i předloni. Do případu ale zasáhl tehdejší prezident Václav Klaus, který Malinovi odložil nástup do vězení ze zdravotních důvodů. Původní verdikt pak navíc zrušil Nejvyšší soud.

Čachroval s pohonnými hmotami, pomohl mu Klaus. Stejně půjde do vězení
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

Podle verdiktu má Malina navíc uhradit ještě škodu 69,4 miliónů korun. Malina v roce 2005 získal od Unipetrolu přes řadu faktur pohonné hmoty za více než sto miliónů korun. Nikdy ale za ně podle rozsudku nezaplatil, naopak je prodal dál za více než 110 miliónů korun. Za tyto peníze si pak nakoupil akcie jedné firmy v ruské republice Tatarstán, celkem za 113,6 miliónů.

Malina za nákup benzínu ručil nemovitostmi, jenže ty se podařilo insolvenčnímu správci prodat v rámci následného konkursu jen za 16,6 miliónů. V souvislosti s odkladem nástupu do vězení dostalo anonymní oznámení státní zastupitelství. Podle anonymů měl mít Malina zmanipulované zdravotní posudky a pardon mu prý u hlavy státu za úplatu zařizoval společný známý.

„Prověřujeme nějaké udání ohledně okolností udělení prezidentských milostí, nic podrobnějšího ale nemohu sdělit,“ řekl na konci února mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej. Za vyjednáním odkladu nástupu trestu podle jednoho z udání stojí Klausův osobní přítel Václav Petr ze společnosti Erpet. Uvedl to server Týden.cz.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: joh

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …