Čapí brko. Kdo za to může? No Kalousek. Topolánek a další se neudrželi ani u vánoční pohádky

29.12.2019 13:30

Čeští političtí zástupci usedli na první svátek vánoční k pohádkám, které vysílala Česká televize, a rozepsali se o paralelách se současnou politickou scénou v čele s premiérem Andrejem Babišem (ANO). Například pohádka „Čertí brko“ byla lidmi přejmenována na „Čapí brko“. Do diskuse se přidal i expremiér Mirek Topolánek. Exministr zemědělství a místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka se na účet vlády bavil u filmu Anděl Páně, píše Blesk.cz.

Čapí brko. Kdo za to může? No Kalousek. Topolánek a další se neudrželi ani u vánoční pohádky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Mirek Topolánek

Pozornost v pohádce Čertí brko od režiséra Marka Najbrta se upnula na postavu rychtáře Křiváčka, který po dalších vyhraných a „cinknutých“ volbách obyvatele městečka Pytlov „umlčí“ slavností, na které zadarmo z obecního rozpočtu rozdává pivo a buřty.

Informaci o znovuzvolení rychtáře Křiváčka v pohádce nelibě přijímají manželé Látalovi, které hrají Jana Plodková a Marek Daniel. „Znáš někoho, kdo ho volil?“ ptá se Látalová svého muže. Ten odpovídá, že nikoliv. „Já taky ne,“ odpoví žena a ponouká manžela, aby něco řekl.

„Nenecháme ze sebe dělat blbce, chceme nové volby!“ ozve se muž, a dav mu dává za pravdu. V tom ale rychtář oznámí bohatou hostinu a výtky obyvatel včetně Látala vůči vedení Pytlova okamžitě ustávají.

Právě v tomto úryvku spatřil expremiér a bývalý prezidentský kandidát Mirek Topolánek jistou podobnost odehrávající se na půdě české politiky. „Koukám na Čertí brko a nechápu, co v tom zas vidíte za politiku. Pak u rychtářova projevu: ‚A já se ptám, kdo za to může, no kdo za to může?‘ vcelku spontánně křičíme: ‚Kalousek!‘‘“ píše ve svém tweetu.

„Marek Daniel hraje typického Čecha a Jana Plodková Milion chvilek,“ popisuje postavy pak další z uživatelů twitteru. A další pokračují: „Už Andrej viděl to Čertí brko? Předpokládám, že ještě ne, protože až to uvidí, tak z toho bude trezorovka.“ Jiní uživatelé pohádku rovnou přejmenovali na „Čapí brko“.

Režisér pohádky Marek Najbrt však souvislost se současnou politickou reprezentací vylučuje. „Čertí brko není žádná výchovná ani politická agitka. Párky a pivem uplácí vrchnost lidi po tisíce let. Fungovalo to už v antickém Římě,“ řekl pro server Aktuálně.cz.

Nejde však o jednou pohádku, která jde podle některých názorů aplikovat na politiku. Například bývalého ministra zemědělství Mariana Jurečku (KDU-ČSL) pobavila hláška z filmu Anděl Páně režiséra Jiřího Stracha. Podobnost čistě náhodná, chtělo by se dodat.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…