Čapí hnízdo? Chovanec, ukazuje server

29.11.2018 13:45 | Zprávy

Většina médií věnuje pozornost kauze Čapí hnízdo, ve které je ze spáchání dotačního podvodu obviněn předseda vlády Andrej Babiš (ANO). Server První zprávy s odvoláním na další zdroje tvrdí, že kauza měla být připravena na politickou objednávku. Kdo ji měl objednat? Údajně někdejší ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Kauza Čapí hnízdo prý měla zakrýt jinou, údajně stejně důležitou kauzu – kauzu masokombinát Písek.

Čapí hnízdo? Chovanec, ukazuje server
Foto: Hans Štembera
Popisek: Den s policií se statickými i dynamickými ukázkami pražských policistů na Letenské pláni

Server Prvnízprávy.cz tvrdí, že čtveřice policistů označuje za narafičenou kauzu firmy Čapí hnízdo, ve které je ze spáchání dotačního podvodu obviněn premiér Andrej Babiš (ANO). „Konkrétně jde o tyto policejní vyšetřovatele: kpt. Mgr. Mariana Janouška, kpt. Bc. Pavla Fialu, kpt. Mgr. Martina Procházku, kpt. Mgr. Petra Čupu. Co je spojuje? Čtveřice viní vedení pražské policie, že šlo na ruku někdejšímu ministru vnitra Milanu Chovancovi (ČSSD). Na Chovancovo zadání podle vyšetřovatelů vznikla Babišova aféra. A to jako politikum,“ napsal doslova server. Odvolával se přitom na informací serveru ppmagazín.com.

Server s odvoláním na jmenované policisty tvrdí, že hlavní vyšetřovatel kauzy Čapí hnízdo Pavel Nevtípil načasoval žádost o vydání Andreje Babiše těsně před volby záměrně. „Můžeme čestně prohlásit, že každý případ lze prodlužovat několikrát a státní zástupce nezjistí účelovost prodlužování – tedy jednoduchou skutkovou podstatu. Tam, kde se periodicky opakuje půlroční lhůta, nemůže státní zástupce zjistit právní relevantnost prodlužování,“ tvrdí údajně policisté.

Za správné načasování kauzy se prý Nevtípilovi, a nejen Nevtípilovi, dostalo odměny. Nevtípil měl získat post zástupce vedoucího 3. oddělení OHK–SKPV (odbor hospodářské kriminality). Nevtípilovi měl rozkazy dávat plk. JUDr. Ivan Smékal, kterého prý úkoloval plk. Ing. Luděk Švamberk. I on se podle Mariana Janouška dočkal odměny. Získal post náměstka ředitele Úřadu služby kriminální policie a vyšetřování.

Čtveřice policejních vyšetřovatelů tvrdí, že Švamberk také dostával příkazy z vyšších míst. Údajně přímo od bývalého policejního prezidenta Tomáše Tuhého a od bývalého ministra vnitra Milana Chovance.  V kauze má být zapleten i státní zástupce JUDr. František Novák z Městského státního zastupitelství v Praze. Sluší se dodat, že čtyři vyšetřovatelé svá tvrzení nepodložili absolutně žádnými důkazy.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Jak zabránit Číně, aby o nás sbírala citlivá data?

Podle mě také není problém jen v Číně, ale dnes už téměř neexistuje nic jako soukromý. I třeba EU dost šťourá do soukromý lidí - většinou to vydává za dobrý úmysl a možná to i dobře myslí, ale je to potřeba? Co vím, tak třeba chtěla mít možnost sledovat i soukromou korespondenci lidí na internetu at...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…