Čapí hnízdo se může Babišovi hodně vymstít. Policie prý tuto dotační kauzu bere velmi vážně

22.01.2016 7:37

Ministr financí Andrej Babiš má možná zaděláno na problém. Podle informací pátečního deníku Právo totiž byly zahájeny úkony v trestním řízení v souvislosti s možným dotačním podvodem a poškozením finančních zájmů EU. Žalobci prověřují, jak to bylo s evropskými dotacemi na Babišovo Čapí hnízdo.

Čapí hnízdo se může Babišovi hodně vymstít. Policie prý tuto dotační kauzu bere velmi vážně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš

„Úkony v trestním řízení byly zahájeny pro podezření ze spáchání trestného činu dotačního podvodu a poškození finančních zájmů Evropské unie,“ prozradila deníku mluvčí pražského městského zastupitelství Štěpánka Zenkolová. Kauzu rozpoutalo anonymní trestní oznámení, v němž jeho autor poukazuje na to, že farma Čapí hnízdo nemohla splňovat podmínky pro udělení dotací, pokud vezmeme v potaz, že patří velkému Agrofertu.

Farma se sice od holdingu zakladatele hnutí ANO oddělila, jenže před tím byla dva roky jeho součástí. Právě tato skutečnost svědčí podle anonymního udání o podvodu, neboť se lze domnívat, že se farma oddělila od holdingu jen účelové – právě kvůli dotacím. Anonymní trestní oznámení má deník také k dispozici. Zahájení úkonů v trestním řízení rozvázalo vyšetřovatelům ruce. Mohou se naplno pustit do práce.

Stojí za pozornost, že se teprve v roce 2014 Babiš doznal k tomu, že vlastní Čapí hnízdo. Agrofert přesto jakékoli nařčení z podvodu odmítá. Mluvčí holdingu Karel Hanzelka trvá na tom, že vše proběhlo v souladu se zákonem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…