Čaputová dostala košem. Bronzoví hokejisté z Pekingu šli raději za fanoušky

23.02.2022 21:45

Nečekaný bronzový úspěch slovenských hokejistů na zimních olympijských hrách v Pekingu překvapivě změnil i „razantní“ postoje některých slovenských politiků, kteří se původně rozhodli hry bojkotovat a ohlásili na nich svou neúčast. Po výhře sportovce pozvali na setkání tři nejvyšší ústavní činitelé. Od hokejistů ale dostali košem, upřednostnili raději rodinu a fanoušky, kteří je skutečně podporovali.

Čaputová dostala košem. Bronzoví hokejisté z Pekingu šli raději za fanoušky
Foto: Repro ČRo
Popisek: Slovenská prezidentka Čaputová

Slovenský hokej si užívá historicky první bronzovou radost. V sobotu na olympijských hrách v Pekingu svěřenci Craiga Ramsayho porazili v utkání o bronz 4 : 0 Švédsko a získali první medailové umístění pro slovenský hokej na OH v historii.

Slovenské hrdiny tak doma vítaly tisíce nadšených fanoušků. A spolu s nimi přišlo překvapivě vřelé přivítání slovenských státníků. Podle informací slovenských médií hokejisty bezprostředně po jejich příjezdu do domoviny pozvala na oběd prezidentka, premiér a předseda parlamentu.

Hokejisté se rozhodli jejich pozvání odmítnout. Avizovali, že místo setkání s nimi v parlamentu a prezidentském paláci si raději euforii z vítězství užijí v kruhu svých věrných fanoušků a také rodiny. Od politiků se jim totiž žádné významné podpory bohužel nedostalo. Z řad bývalých sportovců se ozývají názory, že se politici na jejich úspěchu chtějí nyní jen přiživit.

„Hokejová reprezentace s bronzovými medailemi na krku absolvuje po příjezdu na Slovensko jízdu autobusem po Bratislavě a oslavy na pódiu na náměstí SNP. Žádné ceremonie u politiků. Upřednostnili běžné lidi a fanoušky,“ uvedl na svém twitteru mluvčí Slovenského svazu ledního hokeje Peter Jánošík. Původní text ZDE.

 

 

Slovenské hlavě státu Zuzaně Čaputové její odmítavý postoj k olympijským hrám v Pekingu zřejmě jen tak nezapomenou. Svou neúčast zdůvodňovala pandemickými důvody i slovy, že se ztotožňuje s výhradami, pro které se neúčastnili olympijských her v Číně i další představitelé evropských států. Původní zdroj ZDE.

Podobně jako v Česku jsme v rámci her mohli na Slovensku sledovat, jak se přední liberální politici předbíhají v tom, kdo z nich konání olympijských her v Pekingu odmítne. Svým bojkotem poukazovali stejně jako Čaputová na problém, že jsou v Číně systematicky plošně porušována lidská práva, což se neslučuje s původní myšlenkou olympijských her.

Slovenské politiky kritizoval také bývalý hokejový reprezentant Richard Kapuš v pořadu TV Pravda – Fair Play. „Politici by se se slovenskými sportovci neměli jen fotit, ale také pro ně i něco udělat. Nedělají žadné kroky pro podporu sportu,“ zdůraznil. Hokejisty v ignoraci prezidentky, premiéra a předsedy parlamentu podpořil: „Za to jim tleskám.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

22:30 „Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

Doslova bouři vyvolal řeporyjský starosta Pavel Novotný poté, co prohlásil, že nemocná dcera Felixe …