Čaputová získala čtyřicet procent hlasů, rozdá si to s bruselským komisařem. Kalousek Slovákům závidí

17.03.2019 8:08

První kolo slovenských prezidentských voleb v sobotu vyhrála právnička Zuzana Čaputová. V druhém kole se střetne s eurokomisařem Marošem Šefčovičem, kandidátem s podporou vládní strany SMER. O nové hlavě státu tak lidé rozhodnou ve druhém kole, které se uskuteční v sobotu 30. března.

Čaputová získala čtyřicet procent hlasů, rozdá si to s bruselským komisařem. Kalousek Slovákům závidí
Foto: Repro Youtube
Popisek: Zuzana Čaputová

Volební komise po sečtení výsledků 92 procent okrsků informovala, že Čaputová získala 40 procent hlasů, Šefčoviče podpořilo 18,7 procenta voličů. Na třetím místě skončil soudce Nejvyššího soudu Štefan Harabin s 14,6 procenta a na čtvrtém s 10,7 procenta šéf krajně pravicové strany Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko Marian Kotleba. Volební účast dosáhla 46,04 procenta.

Jasná vítězka prvního kola Čaputová uvedla, že k těmto číslům přistupuje s pokorou a optimismem. A je to pro ní velká zkušenost. Je potěšena z toho, že člověk nemusí opustit své hodnoty, může být autentický, pravdivý a nemusí volit populistický slovník, aby oslovil voliče.

Vyjádřila i spokojenost nad tím, že jejím protikandidátem pro druhé kolo je právě Šefčovič. „Je lepší, že pan Šefčovič je kandidát, který nepředstavuje extrémní názory,“ uvedla Čaputová s tím, že Šefčovič je politik, který se drží faktů.

Hlasy voličů Čaputová vnímá jako volání po slušnosti a spravedlnosti. „Moc si přeji, abychom za dva týdny přistoupili ke druhému kolu voleb s úsměvem, nadějí a odhodláním, že Slovensko je možné změnit k lepšímu,“ řekla favoritka voleb.

Její protikandidát Šefčovič uvedl, že nechce dělit lidi na dobré a špatné, na slušné a neslušné, ale být prezidentem všech lidí na Slovensku. „Chci být prezidentem s lidskou tváří,“ zdůraznil s tím, že voliče chce oslovit především silným sociálním programem.

Soudce Harabin, který skončil na třetím místě, vypadal podle některých slovenských médií lehce překvapeně, když se dozvěděl, kolik získal hlasů. Prohru si prý ani po sečtení poloviny odevzdaných hlasů nepřipouštěl. Vyjádřil přitom přesvědčení, že ho podpoří hlavně východní Slovensko a okolí Nitry.

Výsledky  slovenských voleb potěšily i za hranicí. Fakt, že v druhém kole  se utká dáma z neziskovky  s bruselským eurokomisařem potěšil například šéfa poslanců  TOP 09 Miroslava Kalouska. Ten se vyznal, že Slovákům závidí.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…