Čas jít z EU. Maďarskem otřásla bomba, Němci zděšeni. To tu ještě nebylo

22.08.2021 19:02

V Maďarsku to začíná vřít. Jedny z předních novin hovoří již zcela otevřeně o nutnosti opustit EU. Ostře se vyjadřují i představitelé vlády a parlamentu. Slova o bruselské intelektuální márnici mohou leckoho překvapit. Vše může souviset s nedávno podepsanou deklarací o budoucnosti Evropské unie. Orbán prý také nechce bohapustý multikulturní superstát. Dopadlo na něj za to obvinění z vyděračství. Nejnovějšímu kontroverznímu článku se s obavami věnuje německý kanál Deutsche Welle.

Čas jít z EU. Maďarskem otřásla bomba, Němci zděšeni. To tu ještě nebylo
Foto: Repro Youtube
Popisek: Maďarský premiér Viktor Orbán

Maďarské noviny Magyar Nemzet (,,Maďarský národ") bývají některými označovány jako neoficiální vládní médium. V neděli 15. srpna list zahájil diskusi o problému, který byl dříve považován za nepředstavitelný i v maďarských vládních kruzích, a to je vystoupení Maďarska z Evropské unie.

Anketa

Je dobře, že BIS podle tvrzení prezidenta Zemana odposlouchává jeho okolí?

hlasovalo: 12720 lidí

„Je načase mluvit o huxitu“, zněl titulek v Magyar Nemzet. Zpráva podle dostupných informací vybuchla v Maďarsku údajně jako bomba. Zprávu převzala všechna významná média a opoziční politici začali hromadně vyjadřovat své znepokojení.

Oficiální anglická verze zprávy Magyar Nezmet zní: „(Nyní) nastal čas, abychom vážně zvážili možnost našeho vystoupení z této unie států s tisícem krvácejících ran, projevující se imperiální znaky a neuvěřitelně arogantním chováním k zemím východní a střední Evropy.“  

V článku se dále píše: „Naše cesty se rozešly, protože Západ se nyní vědomě (...) rozchází s křesťanskou morálkou a hodnotami. Místo toho se snaží vybudovat kosmopolitní světovou společnost bez tváře, založenou na bezuzdném potěšení a sebezničení jednotlivce. (…). (Naproti tomu) my Maďaři, Poláci a lidé ze střední a východní Evropy se držíme svých kulturních a náboženských základů.“

Článek napsal politolog Tamás Fricz. Fricz v politickém prostoru Maďarska není žádný politický outsider. Je údajně předním členem několika důležitých organizací napojených na premiéra Viktora Orbána a platí za ostrého kritika bruselské eurokracie. Z toho vyplývá, že nastolená otázka huxitu může být koordinována s vládními kruhy, a premiér Viktor Orbán tak testuje nálady ve společnosti.

Maďarský establishment se o EU již dlouhodobě vyjadřuje kriticky. Například předseda parlamentu Laszlo Kover se nechal slyšet, že by v referendu o členství v EU hlasoval pro odchod. Maďarská ministryně spravedlnosti Judit Varga zase prohlásila, že EU již není útočištěm, ale intelektuální márnicí.

Sám Orbán se nechal již v roce 2016 v souvislosti s brexitem slyšet, že „samozřejmě existuje život mimo EU“. Politik se také stále častěji dostává s lídry západních států, a tím pádem s Bruselem, do roztržek. Naposledy tomu tak bylo kvůli Orbánovu zákonu zakazujícímu propagaci homosexuality a změn pohlaví ve školách.

Budapešťský politolog Peter Kreko řekl pro německého veřejného mezinárodního vysílatele Deutsche Welle, že odchod z EU zatím není v Orbánově zájmu. „Má však zájem obrátit veřejné mínění proti EU s cílem potenciálně vydírat Brusel hrozbou možného huxitu. V tomto ohledu je jeho cílem prohloubit nepřátelství vůči EU v Maďarsku.“

„Jedním z jeho nástrojů je tvrzení, že Maďarsko dostává od EU stále méně peněz. To naznačuje, že země proto nemůže získat další výhody z členství v EU,“ dodal Kreko, který je v současné době členem Vídeňského institutu pro humanitní vědy (IWM). Podle průzkumů veřejného mínění považují Maďaři financování EU za jednu z klíčových výhod členství v EU.

To vše se v zemi na Dunaji děje těsně po tom, co lídři 16 politických stran ze 14 evropských zemí ohlásili bezprecedentní spojenectví na obranu svrchovanosti evropských národních států, ochranu nukleární rodiny a zachování tradičních židovsko-křesťanských hodnot.

Tato „Společná deklarace o budoucnosti Evropské unie“ z 2. července 2021 představuje první významnou snahu euroskeptických stran se společně postavit proti evropským federalistům, kteří usilují o přeměnu Evropské unie na bohapustý multikulturní superstát. Signatáři této deklarace jsou právě již výše zmíněný premiér Orbán, bývalý italský ministr vnitra Matteo Salvini a francouzská prezidentská kandidátka Marine Le Penová. Dokument, jehož autorem je bývalý polský premiér Jarosław Kaczyński, který vede vlivnou stranu Právo a spravedlnost (PiS), podepsali také zástupci konzervativních stran z Rakouska, Bulharska, Dánska, Estonska, Finska, Řecka, Litvy, Nizozemska, Rumunska a Španělska.

Více ZDE

V deklaraci se praví, že Evropská unie potřebuje „důkladnou reformu“, protože „místo toho, aby Evropu chránila, se sama stala ‚zdrojem problémů, úzkosti a nejistoty‘“. Signatáři se shodují na tom, že EU se stala nástrojem „radikálních sil“, které jsou odhodlány provést civilizační transformaci Evropy a jejichž cílem je vytvořit evropský superstát zbavený evropských tradic, sociálních institucí a morálních zásad. Signatáři této deklarace prohlašují, že evropské mainstreamové konzervativní strany opustily tradiční židovsko-křesťanské hodnoty a kvůli politickému zisku převzaly levicovou politiku. Obzvláště kritičtí jsou k politice masové migrace, která umožnila milionům migrantů z Afriky, Asie a Středního východu se usadit v Evropě, přestože mnoho těchto nově příchozích odmítá přijmout evropské hodnoty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: AZy

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…