Část klientů H-Systemu požaduje Smetkovo propuštění z vězení. Prý by mohl zabránit tunelování majetku firmy

19.08.2015 12:44

Část klientů zkrachovalého H-Systemu žádá, aby byl zakladatel této společnosti Petr Smetka propuštěn z vězení. Na svobodě by se podle jednoho z poškozených klientů Martina Junka mohl bránit proti údajnému tunelování majetku firmy v konkurzním řízení. Obvodní soud nedávno rozhodl nepravomocně o Smetkově podmíněném propuštění. Aby se z vězení dostal, musel by to potvrdit pražský městský soud. Senátor Jiří Čunek (KDU-ČSL) jej požádal, aby zasedání bylo veřejné. Junek a Čunek to dnes řekli novinářům. Vyjádření soudu a konkurzního správce ČTK zjišťuje.

Část klientů H-Systemu požaduje Smetkovo propuštění z vězení. Prý by mohl zabránit tunelování majetku firmy
Foto: Repro Foto: ČT
Popisek: Senátor Jiří Čunek v pořadu Michaely Jílkové Máte slovo

„Je to jistě paradoxní situace, protože po krachu H-Systemu bylo jisté zadostiučinění pro mnoho klientů, když byl inženýr Smetka odsouzen,“ uvedl Junek. V následujících letech se ale podle něho ukázalo to, že po H-Systemu zbyl značný majetek, který prý začal být při konkurzu tunelován. „Bylo by daleko lepší, kdyby byl inženýr Smetka na svobodě, protože on by byl jedním z těch, kdo by se mohl účinně bránit proti tunelování,“ zdůraznil Junek.

Petici za Smetkovo propuštění adresované senátnímu podvýboru pro lidská práva, jemuž Čunek předsedá, podepsalo několik desítek poškozených klientů. Podvýbor se již dříve kauzou H-Systemu na podnět klientů zabýval a podle Čunka zjistil, že majetek stamilionových hodnot je prodáván v konkurzu podezřelým způsobem. Je podle Čunka zřejmé, že větší vinu za to, že klienti nejsou uspokojeni, nesou konkurzní správci než Smetka.

Je Smetka ve vězení držen záměrně?

Mezi klienty navíc panuje podezření, že Smetka je držen ve vězení záměrně, aby se H-System mohl tunelovat, uvedl Čunek. Veřejné jednání soudu by prý mohlo tyto spekulace vyvrátit.

Smetka dosud odpykal z 12letého trestu podle informací z dnešní tiskové konference deset let a deset měsíců. V první soudní instanci byl podle údajů z petice podmíněně propuštěn už pětkrát, odvolací soud propuštění čtyřikrát zamítl.

Společnost H-System uzavřela po svém založení v roce 1993 se stovkami zájemců smlouvy o výstavbě a převodu bytů a domků v okolí Prahy. Na podzim roku 1997 ale firma zkrachovala, stihla dokončit jen 34 rodinných domů. Škoda činí řádově stamiliony korun. Smetka byl podle Čunka odsouzen i k plné náhradě škody. Jeho zájmy i zájmy skupiny klientů ohledně toho, aby byl konkurz veden správně, jsou proto podle senátora prakticky shodné.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…