Čau lidi vede masarykovské řeči? Kdopak mu to napsal... Komentátor Pečinka Babišovi nevěří

29.10.2021 7:42

Premiér Andrej Babiš (ANO) uznal za vhodné vystoupit k státnímu svátku 28. října s projevem, aby alespoň z části zastoupil nemocného prezidenta Miloše Zemana. Jeho výstup hodnotí politologové velmi pozitivně – označují jej za pozitivně vstřícný, věcný a stručný, informuje iDNES.cz. Někteří v něm vidí i „prezidentské tóny“. Jiní naopak varují před jeho „medovými řečmi“; možná se blíží éra dalších demonstrací.

Čau lidi vede masarykovské řeči? Kdopak mu to napsal... Komentátor Pečinka Babišovi nevěří
Foto: repro CNN Prima News, tan
Popisek: Projev premiéra Andreje Babiše ke Dni vzniku samostatného československého státu

V projevu se podle politologa Jana Kubáčka kombinoval premiérský, bilanční rozměr, vidí v něm i „prezidentské tóny“ a zároveň vstupní strategii opozičního vyzyvatele. „Některá témata, která by se hodila už do prezidentské kampaně. Už jsou tam také pojmenována klíčová témata, na kterých se bude vymezovat vůči vládě,“ zhodotil Babišův projev.

Jestli byl premiérův projev vstřícný, protože zastupoval prezidenta, nebo zda má sám Babiš prezidentské ambice, se pozastavil také politolog Josef Mlejnek z Karlovy univerzity.

Původní zdroj ZDE

Politolog Ladislav Mrklas z CEVRO Institutu ocenil, že byl Babiš „vstřícný a mluvil věcně“. Za kontroverzní body projevu považuje premiérovu výzvu k očkování v kontrastu s nezvládnutou koronavirovou pandemií. A slova o zadlužování a deficitu veřejných rozpočtů, kdy podle něj Babiš „propásnul dobré roky“ hospodaření.

To novinář Bohumil Pečinka se prý jen tak opít chlebem nenechá. „Nevíme, kdo byl autorem jeho projevu o ‚nemocech těla a duše‘. Rozhodně nepoužil jeho jazyk, takže premiérovi obsah slov nešel moc z pusy,“ píše k Babišovu výstupu v komentáři pro Reflex.

„Stručně řečeno, nejde v době největšího státního svátku dělat hodného strýčka a současně v jiných projevech (například Čau lidi, 17. 10. 2021) rozpoutávat málem občanskou válku. Nejde ‚vést masarykovské řeči‘, ale současně na youtubu mít bilakovské projevy plné nenávisti. To i naivní beránek si řekne: Tomu chlapovi nejde věřit,“ podotkl.

Původní zhdroj ZDE

Dvě hlavní povolební linie Andreje Babiše jsou podle něj následující: „Došlo k volebnímu podvodu. A současně: Prezident je v docela dobrém zdravotním stavu, takže nic se neděje a jede se dál. Obě věci jsou namířeny proti rychlé instalaci nové vlády Petra Fialy, nezpochybnitelného vítěze voleb,“ míní, že dvojice Zeman – Babiš má zřejmě plán na novou vládu.

„Když někdo vede podobně medové řeči jako ve čtvrtek premiér, měl by si každý dát pozor na dvě věci –  jednak svou peněženku a současně by si měl v polovině listopadu blokovat svá volná odpoledne. Možná bude zase nutné vyjít masově do ulic,“ uzavírá Pečinka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ekonomka Švihlíková: Takhle zadlužené USA ještě nebyly. Řešení? Jedno z nich je válka…

16:30 Ekonomka Švihlíková: Takhle zadlužené USA ještě nebyly. Řešení? Jedno z nich je válka…

Ekonomka Ilona Švihlíková pronesla šokující informace o americké ekonomice, která pomalu spěje ke ka…