Čechovi za pět litrů, Polákovi za tři. Jeden majitel. A pak to přišlo

31.03.2023 11:44 | Kauza

Postel pro Čecha za „pět litrů”, zatímco pro Poláka za zhruba tři tisíce. Pakliže Čech přijde na český e-shop a Polák na ten polský, provozovaný stejnou firmou s polským majitelem. ParlamentníListy.cz byly zvědavé na zdůvodnění rozdílného chování provozovatele vůči klientům, nicméně odpověď byla zarážející. Nebyla žádná.

Čechovi za pět litrů, Polákovi za tři. Jeden majitel. A pak to přišlo
Foto: Andrea Novotná
Popisek: Holten postel ČR

Výrazné cenové rozdíly nepanují jen mezi českými a polskými potravinami nebo léky. Redakci ParlamentníchListů.cz tentokrát zaujala nabídka e-shopu s nábytkem.

Firma Black Red White CZ sídlící v Ostravě uvádí, že patří mezi největší výrobce a distributory nábytku a bytových doplňků v Evropě: Společnost nabízí ve vysoké kvalitě a různém stylu pokojový nábytek, kuchyně, čalouněný nábytek i stoly a židle. To vše v zajímavých cenách – je doslova napsáno na webu. Ano, ceny jsou, jak můžete vidět níže, opravdu zajímavé. 

 

Celý firemní holding tvoří Black Red White S.A. spolu s dceřinými společnostmi v Polsku, na Slovensku, Ukrajině, Rusku, Bělorusku a v Bosně a Hercegovině. Produkce nábytku je zajišťována prostřednictvím 21 výrobních závodů v Polsku a v dalších zemích Evropy.

Anketa

Má vláda zvýšit základní sazbu DPH z 21 % na 23 %?

4%
96%
hlasovalo: 26159 lidí
Dle údajů na webu společnost více než 40 % své produkce exportuje. Sortiment skupiny je dostupný ve více než čtyřiceti zemích světa, mezi jinými v České republice a na Slovensku. Distribuce nábytku je dle vyjádření na webových stránkách zajišťována prostřednictvím logistického centra, vlastních a partnerských velkoskladů v Polsku, České republice, Maďarsku, Rumunsku, na Slovensku, Ukrajině, Bělorusku, Rusku a Bosně a Hercegovině.

Sedačka za dvacet dva nebo za třináct tisíc?

Redakce ParlamentníchListů.cz si však na podnět všímavého čtenáře ověřila, že naprosto identické výrobky koupí zákazníci za diametrálně odlišné ceny. Ať jsme porovnávali kuchyňské linky, komody, botníky nebo postele, polský e-shop nabízí produkty i o několik tisíc korun levněji.

Například postel Holten je v Čechách k mání za 5396 Kč, kdežto na polském e-shopu za ni zaplatíte 2859 Kč. Šatní skříň Forn, kterou v ČR koupíte za 11 650 Kč, můžete v Polsku pořídit za pouhých 4768 Kč. Ušetřit na jednom kusu nábytku se tak v tomto případě dá skoro sedm tisíc korun.

Nebo kuchyňské sestavy. Zatímco u našich severních sousedů zaplatíte za kuchyňskou sestavu Juno 5018 Kč, na českém e-shopu téměř o dva tisíce více – 6999 Kč. Sedací souprava Kirsten je na českém e-shopu ke koupi za 21 669 Kč, na polském však za 13 561 Kč.

 

A podobným způsobem bychom mohli pokračovat… Opravdu jsme nenašli jeden jediný výrobek, kde by cena byla stejná, nebo dokonce v Čechách levnější, než v sousedním Polsku.

Co je důvodem? Na to jsme se zeptali přímo firmy Black Red White CZ. Na webu sice nemá příliš kontaktních údajů, telefon a e-mail slouží primárně jako styčný bod pro zákazníky e-shopu.

Redakce ParlamentníchListů.cz tedy oslovila firmu na uvedené číslo telefonicky s dotazem na odpovědnou osobu, jež by se k rozdílným cenám na obou trzích mohla vyjádřit. Pracovnice, která zvedla telefon, byla zrovna zaneprázděná a odkázala redakci na e-mailovou adresu, kam byly dotazy tedy posléze písemně formulovány. 

Ačkoliv firma dostala množství času, aby se mohla odpovědím věnovat, do data vydání článku redakce ParlamentníchListů.cz neobdržela žádnou odpověď.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Andrea Novotná

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Čechystán = Evropsko-Americkej krmelec, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseFlav , 31.03.2023 11:55:42

|  6 |  0

Další články z rubriky

Katastrofální porážka Ukrajiny, když NATO nepošle vojáky. Už to píšou natvrdo

7:42 Katastrofální porážka Ukrajiny, když NATO nepošle vojáky. Už to píšou natvrdo

Americký ministr obrany Lloyd Austin má za to, že Ukrajinci teď stojí před novou nelehkou etapou vál…