Čeká nás omezení svobod za účelem posílení bezpečnosti. Scénárista vyhodnotil následky teroru v Paříži pro Evropu

16.11.2015 22:30

Podle scenáristy a dramaturga Jana Šterna je svým významem útok v Paříži srovnatelný s útokem na newyorská dvojčata z 11. září 2001. „I když je počet obětí menší než v případě dvojčat, pravděpodobnost dalších útoků na Evropu je daleko větší, než tomu bylo v případě Spojených států,“ myslí si Štern, protože na rozdíl od Ameriky je nynější Evropa prolezlá bojovníky Islámského státu.

Čeká nás omezení svobod za účelem posílení bezpečnosti. Scénárista vyhodnotil následky teroru v Paříži pro Evropu
Foto: Archiv JŠ
Popisek: Jan Štern, dramaturg a publicista

Podle něj si Evropa stejně jako Spojené státy po 11. září bude muset nyní položit otázku, nakolik bude moci za účelem posílení bezpečnosti omezit některé svobody, které si doposud její občané užívali. „Jsou dvě základní lidské potřeby: svoboda a bezpečí. Obojí potřebujeme stejnou měrou, ale zároveň jsou tyto potřeby v protikladu. Když chcete být svobodnější, platíte za to nějakým nebezpečím. Nemůžete mít obojí v maximální míře zároveň,“ cituje filozof Zbygnieva Baumana s tím, že Evropu čeká podobné omezení svobod za účelem posílení bezpečnosti.

Podle scenáristy je prvním a zásadním krokem uzavření hranic schengenského prostoru. „Do Evropy prostě nemohou volně proudit stovky tisíc nebo miliony lidí, jako tomu bylo dosud,“ má Štern jasno a říká, že s tím souvisí zavedení nadnárodní celoevropské policie střežící hranice a justičního systému, který bude na základě evropských zákonů dodržování hranic vynucovat. „Řešení situace dané ohrožením ze strany Islámského státu bude vyžadovat další integraci v rámci EU,“ dodal s tím, že pokud by se to EU nezdařilo, pak se bude muset vydat opačným směrem a nebude mít jinou možnost, než uzavřít hranice na úrovni jednotlivých států.

Celý text k přečtení ZDE.

„Pařížský masakr je vyhlášením války. ‚Terorizujte je, ať ze strachu a hrůzy ani nespí‘ je jasná vůle k pokračování v dalších útocích na Evropu a ty nepochybně přijdou, pokud EU rázně nezasáhne,“ píše dále dramaturg, podle kterého, jako když Spojené státy musely dobýt Afghánistán, aby z něj vypudily sídlo al-Káidy, Evropa bude muset vojensky porazit Islámský stát, aby eliminovala jeho sílu a budoucí útočné aktivity.

Imigranti se budou muset asimilovat ... anebo odejít

Znovu podle něj bude muset být položena také otázka konceptu soužití s jinými kulturami, zejména pak s muslimy. „Multikulturní řešení migračního problému umožňuje cizincům, tedy například islámské komunitě, žít podle jejich kulturního vzorce bez nároku na asimilaci a integraci do většinové společnosti,“ připomíná někdejší poslanec ODA s tím, že asimilační přístup je založen na principu kulturního a občanského přizpůsobení se hostitelské zemi a většinové společnosti. „Bude nutné dlouhodobě podporovat strategii asimilace, kdy se imigranti budou muset přizpůsobit našim normám a principům, nebo odejít,“ má jasno Štern, podle kterého je teď EU vystavena těžkým zkouškám, a to ať už jde o ruskou agresi vůči Ukrajině, uprchlickou krizi či útoky IS.

„Pokud EU nebude s to tyto krize řešit, pak to povede k diskreditaci EU jako organizace neschopné řešit opravdu vážné úkoly. Do budoucna to může být začátek úplného rozkladu EU,“ věští Štern nehezkou budoucnost Evropské unii.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jzd

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…