Celý proces s Janou Nagyovou je vykonstruovaný, domnívá se starosta Žamberku

15.06.2015 11:21

Město Žamberk postrádá ve své infrastruktuře stavby, které by zkvalitnily a zpříjemnily život občanů a spolků. A právě to by chtěl změnit Jiří Dytrt (ODS). Jaké jsou jeho další plány? Podle jeho slov má také Žamberk silné finanční zázemí, jež umí velmi pružně reagovat i na případný výpadek v příjmu daní. Co stojí za tímto úspěchem? Nejen to zajímalo naši redakci. Hovořili jsme také o vnitrostranické situaci v ODS či o řadě dalších témat.

Celý proces s Janou Nagyovou je vykonstruovaný, domnívá se starosta Žamberku
Foto: archiv JD
Popisek: Starosta Žamberka Jiří Dytrt (ODS)

Pane starosto, v komunálních volbách jste úspěšně obhájil mandát starosty. Jaká důležitá rozhodnutí jsou nyní před vámi?

Město Žamberk postrádá ve své infrastruktuře stavby, které by zkvalitnily a zpříjemnily život občanů a spolků. S koaličními partnery jsme uzavřeli programové prohlášení na toto volební období a společně budeme podporovat výstavbu společenského sálu. Pokračujeme v přípravě dalších etap výstavby víceúčelové sportovní plochy v areálu pod Černým lesem. Společně se Sdružením obcí Orlicko připravujeme výstavby cyklostezek do okolních měst a obcí. Po celou dobu budou probíhat rekonstrukce komunikací a největší investiční stavbou bude realizace protipovodňových opatření na řece Divoká Orlice.

Co bylo hlavní příčinou toho, že jste na rozdíl od minulosti nekandidoval za ODS, nýbrž za Nezávislé s podporou ODS? Má to nějakou souvislost s ODS, které se na celostátní úrovni stále nedaří dostat z kataklyzmatu minulých let?

Příčinou byly především chybná prezentace a kroky některých členů Občanské demokratické strany na celostátní úrovni, ale i v našem místním sdružení. To vše zúžilo členskou základnu natolik, že jsem nebyl schopen sestavit kandidátku do komunálních voleb za ODS. Variantou tedy bylo řešení sestavení Nezávislých kandidátů s podporou ODS, neboť pouze tři kandidáti z jednadvaceti byli členy místního sdružení Žamberk.

Koaliční vyjednávání trvala téměř měsíc. Nakonec jste se ale dohodli se zástupci ANO a ŽDK-Žamberskou demokratickou koalicí. Proč došlo k výměně koaličních partnerů a jak byste hodnotil první měsíce spolupráce? Domníváte se, že koalice vydrží celé volební období?

Ano, koaliční jednání nebyla jednoduchá (to ostatně ani po minulých volbách). Naši zvolení zástupci měli jasno hned po oznámení výsledků voleb, a tak jsme zahájili jednání se zástupci ŽDK, kteří již minulá období společně s námi pracovali pro město, a se zástupci nově vytvořeného hnutí ANO, kde jsme znali jednotlivé lidi a jejich práci. Do těchto jednání vstoupil náš předchozí koaliční partner a s opozicí vytvářel tlaky a především nevhodně jednal na oblastní a krajské úrovni hnutí ANO, jehož zástupci i na základě neseriózního jednání společně s námi uzavřeli koaliční smlouvu a programové prohlášení. Kroky a především práce a nasazení koaličních partnerů jsou důkazem našeho správného rozhodnutí, a protože je naší snahou „nepolitikařit“ a „nešpinit“, ale pracovat, doufám a věřím, že koalice vydrží celé volební období.

Jak jste se svěřil pro ParlamentníListy.cz, od nových hnutí či sdružení očekáváte nové lidi, nové nápady a především serióznost. Nakolik se vaše očekávání potvrdila? Nemáte někdy obavy ze spolupráce s politickým nováčkem?  

Mé přání se plní. V koalici máme nové lidi s novými nápady a chutí pracovat. Pro město je také důležité, že se snažíme ukázat občanům a návštěvníkům, že naším městem „nelomcují“ jen kauzy, jak si někteří přejí, ale že se tady dobře žije a že má město vynikající hospodaření a svůj majetek nejen udržuje, ale i rozvíjí a zkvalitňuje. Obavy z nováčka nemám, zvolenými zástupci jsou lidé, kteří již pro město pracovali v minulosti a dobře se známe.

Česká ekonomika v prvních třech měsících letošního roku rekordně vzrostla, dokonce nejvíce ze všech zemí Evropské unie. Pociťujete to nějak pozitivně na příjmech města?

V současné době městu příjmy poklesly o více než dva miliony korun, a to jsme při sestavování rozpočtu nastavili objemy mírně pod predikce. Podle sdělení Ministerstva financí prý výpadek příjmu bude ve druhé polovině roku vylepšen. Město má tak silné finanční zázemí, že umí velmi pružně reagovat a případný výpadek řešit. Přesto bych si přál, abychom vzrůst ekonomiky pocítili i na příjmech města.

Stále také platí, že obce do deseti tisíc obyvatel by měly z rozpočtového určení daní čerpat více než doposud, a to řádově o dva tisíce korun na obyvatele za rok.  Máte představu, jak peníze navíc využijete? Co je v obci nejvíce potřeba?

Pokud by se skutečně podařilo rozpočet naplnit anebo dokonce přeplnit, tak bychom na základě rozpočtového výhledu a plánu oprav městského majetku předřadili investiční akci oprava Divišova divadla, u kterého se nám podařilo v minulých letech zrekonstruovat interiér a zmodernizovat techniku a nyní nám zbývá dokončit venkovní úpravy. Určitě bychom zahájili rekonstrukce oprav mostů a vše ostatní bychom investovali do oprav místních komunikací.

Jestliže jsme u financí. Poslední květnový víkend se konal 26. kongres ODS, kde mimo jiné Petr Fiala kritizoval vládu za to, že se chová nezodpovědně v době ekonomického růstu, jelikož neinvestuje, nešetří a nesplácí dluhy. Souhlasíte?  

My jsme poslední dvě volební období ve městě šetřili a spláceli dluhy, protože jsme chtěli být připraveni na nové plánovací období. I přes šetření jsme uskutečňovali investice, a to především ty, které vedly ke snížení nákladů na energie a údržbu. V celkovém hodnocení jsme snížili výdaje, aniž jsme ponížili investice. Takže souhlasím s názorem, že v době ekonomického růstu je nutné šetřit a splácet dluhy, ono to totiž tolik nebolí, jako když finance nejsou a ještě je třeba šetřit.

Jak jste spokojen s novým logem a celkovými závěry kongresu strany?

Z důvodu časových jsem nebyl účasten na kongresu, ale závěry a nové logo byly projednány, a to beru jako skutečnost.

Když už jsme u žhavých aktualit, zeptám se i na soudní případ údajného zneužití armádní rozvědky šéfkou kabinetu bývalého premiéra Janou Nečasovou (Nagyovou), v němž byli v pátek všichni aktéři osvobozeni. Co tomu říkáte a jak jste tuto kauzu (která ODS nepochybně poškodila) vnímal? 

Já jsem hned na začátku celé kauzy popsal tuto záležitost jako „zvláštní“. Aby skupina elitních policistů ve dvě hodiny ráno dělala razii na Úřadu vlády, působí velmi prapodivně a celé to bylo podle mého názoru někým a pro někoho připravené. To, že to poškodilo ODS a vedlo k pádu vlády, je skutečnost.

Otázka na závěr. Blíží se čas léta a dovolených. Prozradíte nám, kde ji budete letos trávit vy sám?

Jako každý rok odjíždíme s rodinou a přáteli na Jadran, a tak i letošní rok se v červenci vypravíme po vlastní ose na jih. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…