Čemu se smějete? ptal se Xaver. ,,ČT lhala, jako když tiskne", slyšel. Sdělil, co zažívá

11.08.2020 12:14

Alena Vitásková, která dříve působila jako předsedkyně Energetického regulačního úřadu, byla před nedávnem zproštěna všech obvinění, které se proti ní vedly. V rozhovoru s Xaverem na Xaver Live spolu probrali solární barony, její trestní stíhání či Evropskou unii. „Green deal je podvod na všech občanech Evropské unie. Bude mít nepředvídatelné dopady na nás na všechny, bude ohrožena energetická bezpečnost, bude ohrožen dostatek energií v následných letech a z mého hlediska se energie stane pro občany tak drahým zbožím, že bude pro mnohé nedostupné, ten Green deal je nesmysl,“ prohlásila Vitásková. Česká televize prý o jejích kauzách lhala, jako když tiskne.

Čemu se smějete? ptal se Xaver. ,,ČT lhala, jako když tiskne", slyšel. Sdělil, co zažívá
Foto: Repro XTV
Popisek: Bývalá předsedkyně Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková

Hostem nedělního vysílání Xaver Live na YouTube byla Alena Vitásková, bývalá předsedkyně Energetického regulačního úřadu, známá pro svůj boj se solárními barony. Ihned z počátku videa vystřelil Xaver otázku, zda bude Vitásková kandidovat na prezidentku. „Tak to je výstřel opravdu na komoru okamžitě. Já jsem myslela, že nejdůležitější věc je mé zproštění pravomocné, protože se trestný čin opět nestal,“ zareagovala pohotově Vitásková. Kandidaturu na prezidentku nevyloučila, avšak řekla, že by nechtěla podporu od politiků a tedy, že by musela sehnat podpisy lidí. „Já jsem přesvědčena, že odvádím teď dost statečnou práci pro veřejnost se svým institutem Aleny Vitáskové – ochrana lidských práv a svobod a v této oblasti se budu angažovat dál a budeme v této práci pokračovat,“ poznamenala. Kandidaturu tedy nevyloučila.

Anketa

Podporujete záměr EU, aby muž musel být dva měsíce povinně na rodičovské dovolené (Jinak by se zkrátila doba čerpání) ?

hlasovalo: 9768 lidí

Dále se Xaver ptal na otázku vlivu médií v jejích kauzách. Náhle se Alena Vitásková začala smát. „Čemu se smějete tak?“ tázal se Xaver. „No já bych to tak rozdělila na zhruba tak větší polovinu, a to není polovina, ale větší část médií, ta se tím velmi dobře bavila a hovořila ve velkých negativech o tom, jaký jsem zločinec a jak soudy běží a jak jsem trestně stíhaná v takové kauze, v jiné kauze. Kdybychom sečetli ten čas, který tomu věnovala, tak pak mě udivuje, že zrovna ta média, ta větší část, která proti mně takto šla, že po zprošťujících rozsudcích celkem mlčela. To se skoro ani občané nedověděli, že žádná z těch obžalob a soudů, že nebyl trestným činem vůbec. Tak to skončilo po všech peripetiích, po osmi letech skončily obě kauzy, že skutek nebyl trestným činem,“ zesumírovala Vitásková.

Byly tu však i taková média, která měla na kauzu střízlivý náhled, ta tvrdila například, že se trestný čin nemohl stát, spíše, že se jedná o nějakou projekci. Média tedy dle ní nebyla jednotná a lišila se pohledem na věc. „Takže když to shrneme, tak a byla to třeba i veřejnoprávní média, tak je to žalostné, že někteří novináři, protože se pásli úplně tím, jaký jsem zločinec, nevím, jak byli motivováni, když pak by měli zase ve stejném rozsahu odvysílat, že zločinec nejsem já, ale státní zástupce, který neví, co je trestný čin a nezná zákony, takže by se měli pást teď na tom,“ dodala. Největší zájem o ni pak po jejím posledním zproštění měla CNN. Naopak Česká televize prý lhala, jak když tiskne. V obou kauzách byla tedy zproštěna obvinění.

„Já jsem si totiž říkal, že si vyzkouším, jaké to je, nepodívat se vůbec na nic. Jít do toho rozhovoru z mosta do prosta a lovit z toho, co si pamatuji. Tolikrát jsem s ní už tak mluvil, tolik jsem toho načetl, že to musím dát dohromady a v nejhorším mě opraví,“ vysvětlil Xaver divákům, jak se připravil na dnešní rozhovor.

„Vy jste řekla kdysi dávno, že se solární byznys vymkl kontrole. Fakt si myslíte, že se to opravdu vymklo kontrole?“ zeptal se moderátor. „Ano, úplně,“ odpověděla. „Kdo vlastně způsobil to, že dvacet let je ta podpora a vy jste dokonce psala v knížce nebo v nějakém článku, že to jsou desítky miliard korun,“ povídal Xaver. Vitásková přikyvovala. Ročně jsou dotace na solární zdroje dle ní dvacet sedm nebo dvacet osm miliard korun, výpočet se upravuje přepočítáním. Na další zdroje jsou dotace opět kolem dvaceti miliard.

„V které fázi se to vymklo z rukou, protože ten nápad na ty alternativní zdroje energie přece není úplná blbost,“ chtěl vědět Xaver. Sama Vitásková si rozhodně nemyslí, že alternativní zdroje energie jsou blbostí. „Já jsem vždycky hovořila, že se to vymklo, protože ty výkupní ceny především u fotovoltaik byly nastaveny v rozporu se zákonem v těch letech 2006, kdy to začalo, a v roce 2009, 2010 to vyvrcholilo, ten boom, a ty výkupní ceny byly vyšší, než požadoval zákon, nastavil to tenkrát Energetický regulační úřad pod vedením pana Fiřta, předsedy, a jeho spolupracovníci Panák a Němeček. Ti byli jako první místopředseda a Panák byl odpovědný za legislativu, takže nastavili výkupní ceny podstatně vyšší, a tím nalákali velké množství investorů,“ vysvětlila.

První obžaloba Vitáskové se týkala licencí na solární elektrárny v Chomutově, které byly vydány v závěru toku 2010, na silvestra před půlnocí. „Vydávalo je vedení Josefa Fiřta, tedy zaměstnanci přede mnou, a já jsem nastupovala o osm měsíců později na úřad a začínaly obnovy řízení, které mají stejný proces jako u soudu. Když máte vydaný rozsudek a chcete pravomocný a chcete obnovu řízení, tak musíte splňovat nějaké podmínky, abyste tu obnovu vůbec mohl udělat a stejné to je i v tom správní řízení a ta obnova řízení, která měla být u těch elektráren zahájena, tak nakonec nová pracovnice, která tam nastoupila, tak tu obnovu nezahájila, čili zastavila obnovu řízení u těch elektráren a ona byla obviněna ze zneužití pravomoci, byla odsouzena a já jsem byla obviněna, že jsem jí to měla nařídit, což se nikdy neprokázalo, protože jsem jí to nikdy nenařídila ani to ona nikdy neřekla, že bych něco takového nařizovala, takže já jsem byla obviněna tady z toho,“ vysvětlila Vitásková.

Anketa

Obáváte se dalšího vývoje situace kolem nemoci COVID-19?

53%
hlasovalo: 7774 lidí

A přešlo se i na Evropskou unii. Divák se totiž zeptal Vitáskové, co říká na vládou schválený unijní Green new deal, který prý je na podobné úrovni jako podvod se solárními barony, pouze je celoevropský, takže je na vyšším levelu. „Green deal je podvod na všech občanech Evropské unie, protože to, co je tam připravováno a k čemu jsme se do jisté míry přihlásili jako Česká republika, protože musíme, jako členská země musíme, tak skutečně bude mít nepředvídatelné dopady na nás na všechny, bude ohrožena energetická bezpečnost, bude ohrožen dostatek energií v následných letech a z mého hlediska se energie stane pro občany tak drahým zbožím, že bude pro mnohé nedostupné, ten Green deal je nesmysl,“ myslí si Vitásková.

Dále Xaver demonstroval na dopisu z banky, který mu přišel, aby doložil příjmy, zda náhodou nefinancuje terorismus, mantru, že všichni jsou zločinci, ještě dřív, než se cokoliv stane. „Vy jste to zažila na vlastní kůži, než vás zprostili, osm let. Jak se s tím dá žít?“ ptal se moderátor.  „Nedá se s tím žít. Nemáte plnohodnotný život. Mně se v tom období narodila vnoučata, tu radost z toho jsem si neužila. V den, kdy se narodila, tak dva dny na to jsem měla soud v Brně, kde se rozhodovalo o vině a trestu. Prostě já jsem si neužila toho narození těch dětí, neužila jsem si radost z toho, protože stále to bylo poznamenáno soudy, stále to bylo poznamenáno útoky v médiích, prostě je to opravdu těch nocí probdělých, ona to není legrace, a proto jsem založila institut, já nechci, aby se to stávalo běžnou praxí, aby se lidé takto likvidovali, protože ne každý to ustojí.

Já znám plno lidí, kteří zemřeli. Inženýr Chalupa, který byl zatažený do nějakých těchto výmyslů státních zástupců, tak ten zemřel, slušný člověk, v důchodovém věku, neznám slušnějšího odborníka, jak byl on a zemřel, utahali ho k smrti, takže těch lidí, kteří skutečně to nakonec nezvládnou, protože vás to dehonestuje, jestli jste celý život byl slušný, jestli jste nic nevyvedl a teď najednou jste zvlášť závažný zločinec, no s tím se nedá žít. Ten nástup je nejdříve, že se bojíte jít do obchodu, protože vás lidé poznají a řeknou, to je on, Ježíš Marja, co ukradla nebo koho zabila, ona možná zabila a ukradla, jejda, prostě je to strašný pocit, se stydíte, stydíte se před rodinou. Všude vysvětlujete, teď se snažíte, já jsem byla, že jsem se snažila všude vysvětlovat, co za tím je, nebála jsem se to říct nahlas. Ta první brožurka na prahu vězení, která vyšla v roce 2016, tak de facto popisovala tu kauzu v době, kdy jsem nebyla zproštěna, když jsem byla odsouzena nepravomocně… Nikomu to nepřeji a tomu, kdo to zažil aspoň v nějaké části, tak si to dokáže představit a dokáže vnímat, co člověk zažije,“ emotivně popisovala inženýrka Alena Vitásková.

Xaver přiznal, že se mu stávají podobné věci. „Poslední dva měsíce si to prožívám s Českou televizí. Taky přijedu k benzínce a řekne mi tam dáma, prostě krasavice, že já jsem ten, kdo přišel zničit Českou televizi. Zažívám taky, já tomu rozumím,“ připojil se svou historkou Xaver.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tle

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…