Cena Karla Čurdy. „Toho bych se nerad dožil.“ Křeček k Fialovým výzvám

22.04.2022 18:50 | Ze sítí

Nová vládní iniciativa pro boj s dezinformacemi „Braňme Ukrajinu, braňme Česko“ vyvolala mnoho údivu i kritiky; naposledy se k tématu fake news vyjádřil také ombudsman Stanislav Křeček. Ten má za to, že „zpochybnění ústavní svobody projevu a svobodného vyjadřování názorů by právní vědomí společnosti mohlo více poškodit než tzv. dezinformace, které ve své naprosté většině nejsou nic jiného než dojmy nepoučitelných hlupáků“.

Cena Karla Čurdy. „Toho bych se nerad dožil.“ Křeček k Fialovým výzvám
Foto: Repro ČT
Popisek: Ombudsman Stanislav Křeček

Anketa

Zaslouží si ředitel BIS Michal Koudelka státní vyznamenání?

2%
95%
hlasovalo: 42649 lidí
Křeček na svém facebooku přemýšlí nad tím, zda je vůbec potřeba bojovat s dezinformacemi, když většina národa stojí na straně Ukrajiny, a zda by tento boj navíc byl v rozporu s ústavně danou svobodou projevu. „Měli bychom si dát pozor na to, aby nedošlo k tomu, že zákaz dezinformací nám bude poškozovat společnost více než ty samotné dezinformace,“ uvažuje Křeček.

„Průzkumy veřejného mínění ukazují, že většina společnosti stojí na straně agresorem napadené Ukrajiny, že většina lidí schvaluje pomoc válečným uprchlíkům a nezdá se tedy, že by společnost byla významněji infikována nějakými dezinformačními kampaněmi,“ říká Křeček, že v tomto případě je iniciativa vlády poněkud zbytečná.

Pokud by navíc větší část společnosti nabyla dojmu, že je zákazů příliš mnoho a že směřují i někam jinam než k ochraně veřejného pořádku, mohl by to být problém. „Zpochybnění ústavní svobody projevu a svobodného vyjadřování názorů by právní vědomí společnosti mohlo více poškodit než tzv. dezinformace, které ve své naprosté většině nejsou nic jiného než dojmy nepoučitelných hlupáků. V době covidové i dnes... Braňme demokracii před těmi, kteří schvalují násilí, agresi, nebo zlo, buďme zodpovědnými občany, ale vyhlašování ‚Ceny Karla Čurdy‘ za nejlepší udání bych se dožil nerad…“ má jasno Křeček, že nabádat k udávání není od vlády dobrým nápadem.

Křeček také upozorňuje na možný dvojí metr v přístupu k lidem, kteří stojí za Ukrajinou, a k těm, kteří mají názorově blíže k Putinovu Rusku. „Pozor bychom si měli dát i na ony příslovečné dvojí metry. Tvrzení jakési učitelky že ‚v Kyjevě se nic neděje‘, je prý předmětem trestního oznámení; ale zatím je jen málo ve veřejném prostoru respektována skutečnost, že stále ještě u nás je za trestný čin podle § 355 trest. zákona považováno, když někdo veřejně hanobí některý národ a jeho jazyk,“ upozorňuje ombudsman.

Dodává, že nejpřísnější postihy v tomto případě hrozí těm, kteří se hanobení národa dopouštějí „tiskem, filmem, rozhlasem, televizí, veřejně přístupnou počítačovou sítí nebo jiným obdobně účinným způsobem“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…