Cenzura, ozývá se po podivném přenosu Putinovy tiskovky v ČT

05.03.2014 14:51

Vysílání České televize je předmětem kritiky jiných médií. Zejména Britské listy a server Protiproud.cz se do ní pouštějí za pokažený přenos úterní tiskové konference ruského prezidenta Vladimira Putina. Vyčítají jí především vypadlý překlad v momentu, kdy Putin hovořil o zázemí ukrajinských demonstrantů na Západě.

Cenzura, ozývá se po podivném přenosu Putinovy tiskovky v ČT
Foto: archiv red, tan
Popisek: Protesty na Ukrajině

„Podívejte se, jak tam všechno fungovalo, jak to bylo připravené,“ stačila ještě pronést do éteru překladatelka, než se odmlčela a diváci tak mohli slyšet pouze ruský originál tiskové konference. Po několika minutách si diváci mohli vyslechnout úryvek její interní komunikace s režií a pak překlad pokračoval.

Podle Britských listů v překladatelské odmlce mohl být záměr. Podle nich byla tisková konference dlouho dopředu ohlašovaná a s ohledem na vývoj na Krymu jí byla přikládána zásadní důležitost. Proto se prý nedá čekat, že by zrovna v tomto případě zaměstnanci ČT něco podcenili.

Text na Britských listech ZDE.

„To, na co jsme spolu s pracovníky ČT čekali, tedy stanoviska prezidenta Putina, proběhlo nějak neprofesionálně. Diváci důvody nevědí, pracovníci ČT ano,“ píší Britské listy. Podezřelé je podle nich i to, že Česká televize nic nevysvětluje a o celém lapsu v přímém přenosu mlčí.

Server Protiproud.cz rovnou píše o cenzuře ruského prezidenta. Server bývalého hradního vicekancléře Petra Hájka považoval za klíčový fakt, že k výpadku došlo ve chvíli, kdy Putin začal mluvit o tom, jaké bylo pozadí kyjevského puče a jak byli jeho organizátoři, včetně těch nejradikálnějších, cvičeni na Západě.

Text na webu Protiproud.cz ZDE.

„Slyšet bylo jen šustění papírů překladatele, takže spojení evidentně přerušeno nebylo,“ poznamenává Protiproud. Podle něj šlo především o strach, že by z úst ruského prezidenta mohla na obrazovce zaznít pravda o pozadí ukrajinské „revoluce“.

Protiproud.cz navíc dodává, že v poslední době můžeme tyto pokusy o cenzuru informací z Ruska sledovat na západních televizních stanicích častěji. Například některé americké televize měly cenzurovat části zahajovacího ceremoniálu olympijských her v Soči.

Je třeba dodat, že celý zhruba půlhodinový přenos Putinovy tiskové konference byl plný problémů. V úvodu několikrát přeskočil obraz, ve dvanáct hodin se do obrazu z Moskvy na několik vteřin přimíchala zvuková stopa poledních Událostí z ČT1 a mezitím stihl překlad vypadnout ještě jednou na jiném místě.

Protiproud ale i ve vstupu hlasatelky vidí záměr. Někdo se prý na Kavčích horách, v tu chvíli ještě neúspěšně, pokusil přepojit zvukový kanál.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jav

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…