Cenzura v USA: Rádio nepustilo do éteru známého vědce. Za jeho kritiku islámu

27.07.2017 7:10

Spojené státy samy sebe považují za „baštu demokracie“, kde platí neomezená svoboda slova. Případ slavného britského biologa Richarda Dawkinse ukazuje, že před svobodou slova je v určitých kruzích, včetně médií, dávána přednost politické korektnosti.

Cenzura v USA: Rádio nepustilo do éteru známého vědce. Za jeho kritiku islámu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Demonstrace Muslimové proti terorismu. Předtím se několik muslimů zúčastnilo křesťanské bohoslužby v kostele Nejsvětějšího Srdce Páně

Někdejší dlouholetý profesor na univerzitě v Oxfordu Richard Dawkins je známý tím, že coby ateista ostře kritizuje prakticky všechna hlavní světová náboženství. Zatímco v případě křesťanství s tím v podstatě nikdo nemá problém, jeho kritika islámu je považována za škodlivou. „Proč je v pořádku, že kritizuji křesťanství, ale islám už nikoli?“ podivuje se autor bestselleru „Sobecký gen“, díky kterému se proslavil po celém světě.

Jeho výše uvedená otázka je součástí dopisu, ve kterém reaguje na rozhodnutí kalifornského rádia KPFA neumožnit mu veřejně vystoupit v éteru. Kalifornské rádio argumentuje tím, že Dawkins uráží islám a muslimy. „Při vystoupení u příležitosti jeho nové knihy jsme netušili, že pan Dawkins na sociálních sítích i jinde urazil mnoho lidí. Takové jednání KPFA nemůže a nebude podporovat,“ konstatovalo hojně poslouchané kalifornské rádio ve svém oficiálním prohlášení.

Anketa

Pojedete na dovolenou do Egypta, když je to tam teď tak krásně levné?

7%
93%
hlasovalo: 7340 lidí

Zároveň se rádio omluvilo za to, že nebylo s údajně nenávistnými projevy uznávaného vědce obeznámeno dříve. „Zároveň se rovněž omlouváme všem, kterých jsme se zrušením vystoupení pana Dawkinse nějakým způsobem dotkli,“ dodalo KPFA. Britský deník Daily Mail v této souvislosti připomíná, že před čtyřmi lety přímočarý Dawkins na Twitteru islám označil za „největší zlo v současném světě“.

Zatímco většina Dawsonových kolegů by se možná omluvila a v rámci politicky korektního běsnění si posypala hlavu popelem, šestasedmdesátiletý biolog a zoolog se naopak nařčení brání v otevřeném dopise, ve kterém veškerá obvinění popírá. „Kdybyste se mnou vše předem probrali a měli zájem o mé vysvětlení, dozvěděli byste se, že jsem islám nikdy neurážel. Vyjadřoval jsem se tehdy k islamismu. Většina lidí přece dobře ví, že islamismus není to samé co islám.“

„Kritizoval jsem směšná pseudovědecká tvrzení islámských učenců. Stejné kritice jsem podrobil také otřesně chování vůči ženám a homosexuálům, které je v islámu běžné. V neposlední řadě jsem také odsoudil vraždění přeběhlíků od islámu a těch, kteří se například dopustí nevěry. Jsem si plně vědom, že největšími oběťmi islámu jsou samotní muslimové. Zejména potom muslimské ženy. Ještě bych chtěl dodat, že křesťanství kritizuji a nikomu to nevadí. Proč není možné svobodně kritizovat také islám?“ podivuje se Dawkins ve svém dopisu.  

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…