Černé na bílém a v češtině: Babiš má skutečně problém

17.12.2019 9:23

Před dvěma týdny vydali auditoři Evropské komise zprávu o střetu zájmů českého premiéra Andreje Babiše (ANO), o které ministři jeho vlády, především ti za hnutí ANO, tvrdí, že ji nečetli, že čekají na český překlad a že budou bojovat za Česko do roztrhání těla. Mezitím však zpráva auditorů unikla do médií, a tak je veřejným tajemstvím, že Andrej Babiš je podle auditu Evropské komise ve střetu zájmů a měl by to urychleně řešit.

Černé na bílém a v češtině: Babiš má skutečně problém
Foto: Facebookový profil Andreje Babiše
Popisek: Premiér Andrej Babiš

Server Seznam Zprávy nechal uniklou auditní zprávu přeložit do češtiny u profesionálních překladatelů a má černé na bílém v rodném jazyce Babišových příznivců i odpůrců, že český premiér opravdu má problém.

S hledem na to, že zpráva čítá 240 stran, server ji prý bude publikovat postupně. Začal však tím nejdůležitějším. Seznámil veřejnost se závěry auditorů Evropské komise.

Základním cílem auditu bylo prozkoumat, zda společnost Agrofert Andreje Babiše, momentálně odložená v jeho svěřenských fondech, v letech 2011 až 2018 oprávněně čerpala evropské dotace a zda toto čerpání bylo dostatečně kontrolováno ze strany českých dozorových orgánů.

Kontroloři Evropské komise dospěli k závěru, že Babiš nedodržoval český zákon o střetu zájmů (s ohledem na paragraf 4) z roku 2006 jak před 9. únorem 2017, tak ani po tomto datu.

Pro období před 9. únorem 2017 dospěly útvary Komise k závěru, že se pan Babiš věnoval obchodním aktivitám a že české úřady nezajistily, aby zavedené řídící a kontrolní mechanismy zabránily situacím, kdy docházelo ke střetu zájmů. V tomto ohledu neexistují žádné důkazy, které by nasvědčovaly tomu, že by na vnitrostátní úrovni byla přijata jakákoli opatření, která by se snažila tento nesoulad odstranit, což svědčí o dalším nedostatku řídícího a kontrolního systému. Docházelo tak k nedodržení článku 32 odst. 3 nařízení číslo 966/ 2012 a paragrafu 4, odst. 1 českého zákona 159/2006,“ cituje server ze zprávy.

Po 9. únoru 2017 nejen, že nedošlo k nápravě systému, ale auditoři nalezli i některá individuální pochybení, která ukazují, že nejméně 7 dotací ze vzorku 22 zkoumaných bylo poskytnuto neregulérně. V dalších 9 kontrolovaných operacích ze zkoumaných 10 byly zjištěny chyby. Míra chybovosti českého kontrolního systému je tedy podle auditorů Evropské komise značná a EK žádá co nejrychlejší nápravu nevyhovujícího stavu.

Komise také žádá, aby byly prověřeny všechny granty, které mohly být poskytnuty v rozporu se zákonem 159/2006, a pakliže budou u těchto grantů nalezeny chyby, má být provedena příslušná finanční korekce a mají se zastavit dotace na projekty, které nesplnily zákonné požadavky.

Předseda Andrej Babiš opakovaně prohlásil, že audit ještě není konečný, ale mluvčí Evropské komise se vyjádřil opačně. EU čeká nápravu situace v Česku ve vztahu k zákonu o střetu zájmů. Otázkou zůstává, kolik peněz bylo z fondů EU poskytnuto v rozporu se zákonem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…