Černochová: Armáda se profesionalizovala, zaslouží si úctu i moderní vybavení

30.01.2023 22:28

Armáda ČR se během 30 let své existence profesionalizovala, zaslouží si respekt a úctu i moderní vzhled a vybavení. Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) to řekla na setkání při příležitosti 30. výročí vzniku sboru, kterého se dnes v atriu Armádního muzea Žižkov zúčastnili veteráni, vojáci, diplomaté a vrcholní politici včetně o víkendu zvoleného prezidenta ČR, bývalého šéfa generálního štábu Petra Pavla.

Černochová: Armáda se profesionalizovala, zaslouží si úctu i moderní vybavení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně obrany Jana Černochová

Armáda ČR je podle ní složená z profesionálů, na které se mohou spojenci spolehnout, což považuje za zvlášť důležité v době ruské invaze na Ukrajinu. Na prezidentskou kampaň, ve které Pavlův protikandidát, expremiér Andrej Babiš (ANO) použil válečnou rétoriku, odkázala konstatováním, že žádnou mobilizaci nechystá. Profesionalizace vojáků podle ní nicméně přinesla vyjasňování toho, že obrana není pouze věcí armády.

„Na obraně se musíme podílet všichni, armáda to sama nesvede, byť by byla sebelepší,“ uvedl s odkazem na aktuální výzvu šéf generálního štábu Karel Řehka.

Vláda podle Černochové „dělá vše pro to, aby Rusko prohrálo“. „Nemůžeme spoléhat na hrdinství ukrajinských vojáků, musíme být připraveni naši zemi a naše hodnoty s našimi spojenci bránit a ubránit,“ konstatovala a připomněla, že vláda Petra Fialy (ODS) se už před invazí zavázala k navýšení investic do armády na dvě procenta HDP. Zmínila, že úzce spolupracuje se slovenskou armádou, kterou na setkání reprezentoval ministr Jaroslav Naď, a to mj. snahou o společné nákupy.

Ministryně na slavnosti udělila resortní vyznamenání. Ocenila práci vojáků, kteří se účastnili zahraničních misí, i těch, kteří se podíleli během let i na odstraňování škod při povodních, v boji s covidem-19 nebo při ostraze hranic. Zmínila i mrtvé, kterých se ze zahraničních misí nevrátily tři desítky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…