Čerstvá americká studie varuje: Rusko chce z České republiky učinit...

13.10.2016 17:20

Středisko pro strategická a mezinárodní studia sídlící ve Washingtonu a bulharské Středisko pro studium demokracie uveřejnily studii o sílícím vlivu Ruska ve střední a východní Evropě. Kremelská vláda se v těchto zemích snaží podrýt důvěru ve zdejší instituce, zabránit boji proti korupci. Vláda v Moskvě chce prý v tomto prostoru obnovit svůj někdejší vliv.

Čerstvá americká studie varuje: Rusko chce z České republiky učinit...
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Na Rudém náměstí v Moskvě

„Rusko chce ve střední a východní Evropě využít hospodářské a politické páky, aby manipulovalo tamními státy, diskreditovalo západní hodnoty a podkopalo transatlantické vztahy. Uvádí to studie soukromé výzkumné skupiny, která byla dnes zveřejněna ve Washingtonu. Studie se zabývá situací na Slovensku, v Maďarsku, Bulharsku, Lotyšsku a Srbsku,“ píše ČTK s odvoláním na agenturu Reuters.

Kremelská propaganda se snaží z České republiky a dalších zemí učinit jakési nárazníkové pásmo, na které byl Kreml zvyklý z časů sovětské éry, kdy Československo po roce 1968 okupovala sovětská armáda. Studie se zrodila z bádání trvajícího celých 16 měsíců. Americká vláda prý se závěry studie souhlasí.

Rusko usiluje také o oslabení NATO a Evropské unie, kterých je Česko součástí. V některých zemích je údajně ruský vliv už tak silný, že skutečně ohrožuje západní směřování těchto zemí. Kreml podle studie neváhá ani uplácet a v některých případech dokonce vraždit své oponenty. To jen ukazuje, že v tomto střetu jde opravdu o hodně. Podle autorů studie nejde o nic míň než o zachování liberální demokracie v celé EU.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…