Češi dnes definitivně zvolí 25 senátorů

13.10.2018 6:04

Češi dnes dokončí volbu 25 budoucích senátorů. Zároveň určí, jak silnou většinu bude mít opozice v horní komoře Parlamentu. Možnost hlasovat může využít většina ze 2,55 milionu voličů, kteří nenašli cestu do volebních místností v pátek. Na výběr mají 50 kandidátů, kterým dali před týdnem v jednotlivých obvodech nejvíce hlasů. Zprávu přinesla ČTK.

Češi dnes definitivně zvolí 25 senátorů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Klub nezávislých senátorů uspořádal na půdě Senátu konferenci Role ČT v naší společnosti. Nikdo z vedení ČT, přestože byli ředitelé pozváni, na konferenci nedorazil

I dnes zůstanou zavřené volební místnosti v Praze 4 a na Vsetínsku. Už před týdnem tam byli v prvním kole senátory zvoleni nově bývalý šéf Akademie věd Jiří Drahoš (za STAN) a opětovně zlínský hejtman Jiří Čunek (KDU-ČSL).

Jiří Čunek

  • KDU-ČSL
  • ANO křesťanským hodnotám
  • senátor

Volební místnosti budou otevřeny od 08:00 do 14:00. Pak volební komisaři začnou hlasy sčítat. Výsledky bude následně Český statistický úřad zveřejňovat na volebním webu. Podle zkušeností z minulých voleb by mohly být kompletní výsledky známy do tří hodin po uzavření volebních místností.

První volební kolo vyhrála ODS, která má své kandidáty v 11 obvodech. ANO má deset finalistů, ČSSD pět, stejně tak i STAN. KDU-ČSL má ve finále čtyři želízka v ohni. Po třech kandidátech mají v závěrečném klání Piráti a hnutí Senátor 21, tři jsou nezávislí kandidáti. TOP 09 má dva finalisty, KSČM jednu kandidátku.

Mezi finalisty je deset žen, proti sobě stojí jen na Prostějovsku. Z 12 senátorů, kteří obhajovali mandát, může být znovu zvoleno s Čunkem dalších devět.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…