Češi hojně nakupují léky přes internet. Často jsou to padělky

28.08.2011 7:42

U Čechů získávají na popularitě léky přes internet. Jsou levnější a jejich nákup je anonymní. Často jsou to ovšem padělky, které nejen že neplní svůj účel, ale mohou být také člověku nebezpečné.

Češi hojně nakupují léky přes internet. Často jsou to padělky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lékárna, ilustrační foto

Za rok 2011 už policie zabavila téměř deset tisíc padělaných léčiv. "Prakticky všechno jsou to padělky léků na potenci a přicházejí do České republiky ze třetích zemí cestou poštovních zásilek. Nejčastějšími zeměmi, odkud zásilky směřují, jsou Indie či Thajsko. S výrobou padělků léků na území České republiky jsme se zatím nesetkali," řekl serveru iDNES.cz mluvčí Generálního ředitelství cel Jiří Barták.

Prodej padělků na internetu navíc neustále roste. "Množství padělků neustále roste, zatímco v roce 2009 jsme zadrželi léky za 3,1 milionu korun, loni už to byly padělky za 6,9 milionů," podotkl Barták.

Češi nejčastěji touto cestou kupují anabolika, přípravky na hubnutí nebo na podporu erekce. "V jiných zemích je to ještě horší, Američané takto nakupují i léky proti bolesti, rakovině, astmatu a řadě dalších závažných onemocnění. V Africe se k lidem dostávají i padělky antimalarik a antibiotik," dodal mluvčí Státního ústavu pro kontrolu léčiv Ondřej Veselý.

Padělky mohou být i velmi nebezpečné

Složení léků je přitom neznámé a může být dokonce až životu nebezpečné. "V lepším případě padělek neobsahuje žádnou účinnou látku, pouze neškodné příměsi. V tom horším je mnohonásobně silnější a může způsobit závažné zdravotní potíže či smrt. Padělky často obsahují nebezpečné toxické či chemické látky," vysvětlil Veselý.

Pro lidi je ale příjemnější objednat si např. přípravek na podporu erekce anonymně. Podle zákona ovšem mohou zásilkový prodej vykonávat pouze kamenné prodejny a pouze u léků volně dostupných. "Padělané prostředky na podporu potence či na hubnutí tvoří z větší části léčiva na recept, takže primárně dochází k porušení zákazu taková léčiva přes internet nabízet, i kdyby se o padělky nejednalo. Lidé riskují už tím, že tato léčiva přes internet vyhledávají, protože jejich užíváním bez dohledu lékaře ohrožují své zdraví," dodal mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň.

Čtěte:

Některé léky neseženete. Lékárny je prodávají do zahraničí

HIV pozitivní se bojí o život. Léky zdraží a už teď jsou bez peněz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…