Češi jsou xenofobové, Zeman rasista. Politolog Salim Murad a jeho rozprava na téma uprchlíci a Česko

07.10.2016 15:07

„Vztah Čechů k muslimům je prakticky nejhorší v Evropské unii,“ uvedl v rozhovoru s Danielou Drtinovou v pořadu DVTV.cz politolog Salim Murad. Největší obětí předsudků a nenávisti jsou ale stále Romové, dodal.

Češi jsou xenofobové, Zeman rasista. Politolog Salim Murad a jeho rozprava na téma uprchlíci a Česko
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Menší uprchlický tábor pro rodiny s dětmi v Ankawě. Jde o křesťanskou čtvrť Arbílu, čtvrtého největšího města v Iráku

Češi jsou vůči uprchlíkům velmi skeptičtí. „Bojí se jich a nevěří jim,“ zmínil Murad. V souvislosti s Romy však řekl, že tím, že jsou obětí neustále největších předsudků a nenávisti, je to nebezpečné do budoucnosti. „Kam se frustrace a nenávist obrátí, až Češi zjistí, že nebezpečí z uprchlíků nehrozí,“ zeptal se Murad. Dodal, že z jednou hypotéz je, že se hněv poté obrátí proti Romům. 

Murad následně pohovořil o tom, jak čeští politici tvrdí, že nejsou xenofobové, neboť přijali Vietnamce. I to však Murad rozporoval. „Češi nemají rádi mnoho lidí, kteří oplývají rozmanitostí a růzností. A to je varování,“ řekl. Vietnamce podle něj vidíme jako celek. „Tady je problém toho českého etnocentrismu,“ dodal se slovy, že chceme, aby se přizpůsobili, ale i přesto se část společnosti poté vůči integrovaným cizincům vymezuje. „Část naší společnosti se snaží naši kulturu bránit, ale brání tu slupku a ten obsah tam chybí,“ podotkl Murad se slovy, že často sami Češi by potřebovali integrovat. Například co se týče znalostí historie.

„Současná situace je založená na strachu. Jsme rukojmím extremistů, muslimských radikálů, kteří se v tom současném světě umí pohybovat velmi dobře. Na druhé straně této vůli vnést sem ten strach umně využívají ti, kteří se snaží z tohoto strachu profitovat. A před tím bych také varoval,“ dodal Murad. Silné výroky na adresu migrantů si prý můžou dovolit jen politici, kteří nejsou na svém území zodpovědní za jejich bezpečnost. 

Video najdete ZDE

Murad následně uvedl mimo jiné i to, že v Česku nemáme politickou korektnost. Panuje tu totiž do očí bijící rasismus, který praktikuje i prezident, řekl. V těchto stereotypech prý fungují i média. V tomto směru se pozastavil například nad počtem článků o uprchlících v loňském roce, když jich Česko přijalo jen několik. 

Češi podle něj nejsou unikum, ale české unikum bezpochyby je, jak daleko to došlo v politice, myslí si Murad. „Stejně tak jako v tom, jak moc to prostupuje českou společností. Ta intenzita, jak a kam až to došlo, to je do značné míry varující,“ řekl a dodal, že že všechna data potvrzují, že Češi jsou xenofobové.

„Jakým způsobem se má Česká republika postavit ke krizi racionálně? Abychom pomohli těm uprchlíkům v zemích, kde jsou?“ otázal se závěrem s kritikou českých politiků, kteří udržují paniku za každou cenu. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…