Češi milují ParlamentníListy.cz. Normální lidi nemůžou rozhodovat, řekl Jan Čulík

17.09.2016 10:36

Především o tom, proč česká a středoevropská média informují o uprchlické krizi tak, jak informují, hovořil na serveru Britské listy jejich šéfredaktor Jan Čulík s novinářem Martinem Hekrdlou.

Češi milují ParlamentníListy.cz. Normální lidi nemůžou rozhodovat, řekl Jan Čulík
Foto: Daniela Černá
Popisek: Občané se ptali prezidenta ve Velkých Losinách

Hekrdla odmítl Čulíkův názor, že česká média jsou zvlášť extremistická nebo zvlášť hysterická. „Protože stejně tak můžeme říci, že taková média jsou maďarská, polská. A dokonce narůstající trend hysterizace vidíme i v západní Evropě. Jde o širší proces, do jehož karikatury se promítá česká nezkušenost a prvoplánovost,“ uvedl Hekrdla.

Čulík uvedl, že „nechvalně známé ParlamentníListy.cz česká veřejnost miluje“. Něco takového by podle něj ale v anglosaském nebo německém kulturním prostoru nemohlo vycházet.

Podle Hekrdly ale v americkém kulturním prostoru by něco takového vycházet mohlo. „Tam máte spoustu webů vysloveně neonacistických, kde se tomu dává volný průběh,“ upozornil Hekrdla.

Celé video je ZDE

Liberální demokracii by to kompromitovalo

Poukázal na to, že mediální diskurs je veřejný diskurs, je to záležitost navýsost politická. „Když s tím chcete bojovat, musíte najít způsob, jak jej porazit politicky. Protože nejhorší, co se může právnímu řádu stát, je, že vyjde naprázdno. Že to nestíhá. To máte jako vyhlášku, že dělbuchy smí bouchat jen 31. prosince a 1. ledna. To se samozřejmě nedodržuje a ta vyhláška nemá žádnou autoritu,“ podotkl.

A upozornil, že se jedná o tak široký proud, že nasadit na to prokurátory a biřice by liberální demokracii dostalo do jakéhosi výjimečného stavu a kompromitovalo by ji to. „Vedení států a společností musí najít způsob, jak oslovit frustrovaný lid, ale humanizovat ho. Jak přehodit tu výhybku z fašizoidního bahna a já myslím, že mnozí politici to ani dělat nechtějí,“ poznamenal Hekrdla.

Řešení nabízí psycholog

Čulík vidí možnost řešení v příkladu amerického psychologa Marshalla Rosenberga. Ten se specializoval na nenásilnou komunikaci. A zjistil jednu věc. „Když někdo na vás jde agresivně, tak se ho máte zeptat, co potřebujete. Jaké jsou vaše potřeby, čím jste frustrován. Zvali si jej například na jednání mezi Palestinci a Izraelci. Měl tam jednu skupinu izraelských rodičů, jimž Palestinci zavraždili děti a palestinských rodičů, jimž Izraelci zavraždili děti. Ty skupiny se šíleně nenáviděly. A on dokázal odstranit tuto nenávist během dvaceti minut a ukázalo se, že rodiny z obou stran potřebují hlavně bezpečí,“ naznačil možnou cestu Čulík.

LIdé chtějí změnit systém

Poukázal také na ještě jeden aspekt celého problému. Upozornil na něj prý bývalý ředitel BBC, nyní ředitel New York Times Mark Thompson. Totiž, že vláda je dnes nesmírně složitá záležitost. „A ještě technokrati ve vládě nevědí, jak ty věci řešit a diskuse probíhá na takové úrovni, že se k normálním lidem nedostane. Normální lidé nemohou rozhodovat o složitých ekonomických otázkách, jak se ukázalo třeba v britském referendu o Brexitu, kde rozhodovali o něčem úplně jiném, než o odchodu z EU,“ uvedl Čulík.

Podle Hekrdly lidé v britském referendu projevili svou frustraci, z oprávněných důvodů, ale směřovanou na nesprávné cíle. Lidé tak prý říkají, že chtějí změnit systém.

„Takže Češi svou oblibou Parlamentních Listů říkají, že chtějí změnit systém?“ reagoval Čulík. Podle Hekrdly jsou tady ParlamentníListy.cz od toho, aby lidi uchýlily k tomu, že systém se změní tím, že vyženeme zkorumpované politiky nebo že vyženeme uprchlíky.

reklama

autor: vam

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …