Češi nám dávali špinavou vodu a šmírovali nás na záchodě, vyprávěli v Německu „uprchlí uprchlíci“. Novináři zjistili, jak žijí teď, ale bylo to náročné

15.08.2016 8:25

O Iráčanech, kteří ze své domoviny uprchli do Česka, následně však z důvodu nespokojenosti vyhledali Německo, informuje časopis Týden. Rodina pana Batta však nezůstala ani v Drážďanech a stěhovala se potřetí. Zkomplikovala si tak cestu k azylu.

Češi nám dávali špinavou vodu a šmírovali nás na záchodě, vyprávěli v Německu „uprchlí uprchlíci“. Novináři zjistili, jak žijí teď, ale bylo to náročné
Foto: Jan Rychetský
Popisek: V calaiské džungli

Anketa

Který církevní představitel má vaši důvěru?

hlasovalo: 2231 lidí

Pátrání po rodině iráckých uprchlíků Georgise Batta nebylo jednoduché. „Máme striktně zakázáno poskytovat jakékoli informace. Rozhodlo o tom naše vedení,“ uvedla pro novináře tajemnice Evangelické jednoty bratrské v saském městečku Herrnhut. Právě zde se nyní rodina usídlila, o její existenci však neví ani obyvatelé městečka. Náboženská obec totiž nechce riskovat, že dorazí odpůrci migrace. Klid azylantů střeží i improvizovaná ochranka herrnhutských věřících. 

„Pochybuji, že tady žije někdo z Iráku,“ potvrzuje novinářům utajení rodiny majitel restaurace s kebabem Mehmet Can. Starosta města Wilem Riecke pro změnu o uprchlících nechtěl vůbec hovořit. 

Battovi do Česka přišli letos v lednu. Přistěhovali se v rámci projektu Nadačního fondu Generace 21. V dubnu však přesídlili do Německa, protože v Česku se jim nelíbily životní podmínky. O ubytovně hovořili jako o přemalovaném kravínu, stěžovali si na špinavou vodu i šmírování na záchodě. Reakcí Česka na nevděk Iráčanů bylo zastavení programu na přesídlování křesťanů. 

„Když člověk udělá životní chybu, snaží se najít jakýkoli způsob řešení. Takže to chápeme, i když neříkají pravdu. Udělali chybu a pravděpodobně si i zkazili život,“ uvedl Martin Frýdl z Nadačního fondu Generace 21 k rodině Battových. Jak to tak ale vypadá, tak zle se rodina mít nebude – německé úřady vezmou pod ochranu skoro každého, kdo předtím disponoval církevním azylem.

Rodina odešla do Drážďan, ale zdejší soud rozhodl o navrácení zpět do Česka. Battovi však následně požádali o církevní azyl, jejž na konci července získali. Důvodem azylu bylo prohlášení evangelíků, že by rodinu mohlo čekat vyhoštění z Česka do Iráku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zhrození nad Pavlem: Kdo mu psal projev? Přednesl argumenty proti angažmá ČR v aliancích

20:11 Zhrození nad Pavlem: Kdo mu psal projev? Přednesl argumenty proti angažmá ČR v aliancích

Při pietním aktu na Vítkově podle publicisty a novináře Petra Žantovského prezident Petr Pavel zapom…