Češi pořád remcají, postěžoval si známý Sudetoněmec Posselt. Vůbec si prý neuvědomujeme, jak se nám dnes daří

18.04.2015 17:11

Německý politik a mluvčí Sudetoněmeckého zemského spolku Bernd Posselt poskytl rozhovor týdeníku Respekt, kde hovořil o českých občanech. Naši mentalitu přirovnal k té sudetoněmecké, jelikož nás prý spojuje „remcání“. Uvedl, že v porovnání současnosti s obdobím sedmdesátých let se tu stal zázrak.

Češi pořád remcají, postěžoval si známý Sudetoněmec Posselt. Vůbec si prý neuvědomujeme, jak se nám dnes daří
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bernd Posselt, politik, novinář a mluvčí sudetoněmecké národnostní skupiny

V Respektu Posselt řekl, že Česká republika má již po staletí „vzdělané a pilné“ obyvatele, kteří toho prý hodně dokázali. Podotkl však, že i přes to, že podle něj došlo za léta k velkým změnám k lepšímu, existuje v České republice pesimismus, který je podle něj zcela normální, prý je takový stejný znát i u sudetských Němců či Vídeňanů, a tím pádem nás „spojuje záliba v remcání“.

Podle Posselta je tento pesimismus dán naší těžkou středoevropskou historií, protože jsme byli často zklamáni. Důležité prý je, že nám zůstala činorodost, ale „dětinský optimismus Američanů“ mít nemůžeme kvůli naší historii.  

Celý text zde

Posselt se ohradil vůči britskému novináři Edwardu Lucasovi, který srovnával pokrok během uplynulých 25 let v Polsku, Estonsku a České republice. Lucas tehdy prohlásil, že prý Polsko a Estonsko využily tuto dobu efektivněji nežli Česká republika. Posselt pro Respekt však řekl, že s ním nesdílí jeho názor, jelikož upřednostňuje středoevropský styl před anglosaským, který spíše uznává jasné a velké vize.

Bernd Posselt vnímá bývalou habsburskou monarchii a jih Německa jako pravé kulturní jádro střední Evropy. Tato teritoria podle něj mnohem více vystihují střední Evropu nežli například Polsko či Pobaltí. Pro Posselta je prý bližší Praha, Vídeň, Bavorsko či severní Itálie než Berlín nebo Hamburk, tam se podle něj cítí být spíše cizincem.  

Posselt na závěr v Respektu pochválil Českou republiku a její působení v Evropské unii. ČR si prý vedla při jejím předsednictví velice dobře na rozdíl od jiných zemí, vytkl jen chování Klause.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ste

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…