Češi se chovají zodpovědně, opatření dodržují, odhalil průzkum

11.03.2021 21:35

I přesto, že Česko patří k nejhorším zemím, co se týká zvládání koronavirové epidemie, průzkum agentury STEM odhalil, že se Češi chovají velmi zodpovědně, a to i v mezinárodním srovnání. Základní pravidlo 3R dodržuje až kolem 90 procent české veřejnosti, informaci přinesl server Novinky.cz.

Češi se chovají zodpovědně, opatření dodržují, odhalil průzkum
Foto: Hans Štembera
Popisek: Slečna s rouškou, ilustrační foto

Podle nejnovějšího šetření se v porovnání s podzimem chování Čechů zásadně nezměnilo, v mezinárodním srovnání se dokonce v mnoha ohledech jeví „jako vysoce ukáznění“.

Průzkum se dotazoval na dodržování opatření jako nošení roušek v místech s vyšší koncentrací lidí, časté mytí rukou, omezování návštěv obchodů či práce z domova.

„Z hlediska nošení roušek vede Česko skupinu nejdisciplinovanějších států, rozdíl je patrný zejména při srovnání se Švédskem. V deklarované osobní opatrnosti při dotýkání se věcí či povrchů na veřejných místech nemají Češi konkurenci,“ uvedla agentura.

Původní zdroj ZDE.

Podobně jako ve většině srovnávaných států se kolem 70 procent Čechů vyhýbá veřejným místům s vyšší koncentrací lidí. Určité rezervy pak máme ve využití práce z domova.

Rozdílné postoje panovaly však při hodnocení vládních protiepidemických opatření. Podle 28 procent lidí by měla být přísnější, 32 procent je považuje za adekvátní a 40 procent za přehnaná.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…