Češi se mají dobře. Ale ne všichni. Na co si stěžují? Nová čísla

25.02.2020 17:00

Podle nejnovějšího průzkumu agentury STEM jsou více než čtyři pětiny českých občanů (85 %) v současné době spokojeny se svým životem a téměř polovina populace (49 %) hodnotí uplynulý rok jako úspěšný z celospolečenského hlediska. Negativní pocity převládají jen u čtvrtiny občanů. Agentura upozorňuje, že před rokem 2017 byl podíl pozitivních hodnocení významně nižší. Překvapením je zjištění, že v posledních letech trvale klesá pocit strachu a nejistoty obyvatel.

Češi se mají dobře. Ale ne všichni. Na co si stěžují? Nová čísla
Foto: STEM
Popisek: STEM, logo.

Agentura STEM každoročně přináší výzkum spokojenosti obyvatel České republiky. S rokem 2019 byla se svým životem spokojena drtivá většina Čechů, více než čtyři pětiny občanů. Téměř tříčtvrtinová většina občanů pak tento rok považuje za osobní úspěch. Trochu kritičtěji se lidé staví k hodnocení stavu společnosti, tam je spokojena necelá polovina občanů. Nejkritičtěji lidé vnímají stav spravedlnosti ve společnosti, s ním je spokojena jen třetina tázaných.

                                                                                          Zdroj. STEM.cz

Anketa

Souhlasíte s přejmenováním náměstí u ambasády Ruské federace na náměstí Borise Němcova?

3%
97%
hlasovalo: 24479 lidí
Osobní spokojenost podle dat STEMu od roku 2013 každoročně stoupá a nyní je na historickém maximu (85 %). Hodnocení stavu společnosti je značně kolísavé, v posledních letech se pohybuje kolem padesáti procent, lidé byli nejvíce spokojeni se společností v roce 2006 (65 %).

                                                                                               Zdroj. STEM.cz

Z hlediska politických sympatií jsou nejvíce se svým životem i se stavem společnosti spokojeni stoupenci hnutí ANO, ČSSD a STAN. Naopak příznivci Pirátů, ODS nebo SPD jsou spokojeni se svým životem, ale se stavem společnosti méně, nejvíce jsou stavem společnosti znepokojeni voliči TOP 09 nebo KSČM.

                                                                                             Zdroj. STEM.cz

Při hodnocení uplynulého roku si mohli lidé také vybrat jednu z deseti emocí. Více než polovina dotázaných zvolila pozitivní možnost, že „vše jde, jak má,“ a mají pocit štěstí. Negativní pocity jako obavy, neklid, bezmocnost či vztek převládají u čtvrtiny lidí (27 %). Podíl pozitivně naladěných lidí stoupá od roku 2016, odkdy zároveň klesá pocit strachu.

                                                                                           Zdroj. STEM.cz

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…