Češi se vrhli na šetření energiemi. Fiala zkontroloval Strakovku od sklepa po krovy

24.09.2022 10:37

Topná sezona v tomto týdnu začala a Češi kvůli energetické krizi šetří, ukazují to data společnosti Amper Meteo. Spotřeba plynu domácností a firem byla v prvních dnech topné sezony nižší než loni, i přes chladnější počasí. Příkladem v šetření chce jít i vláda; ve Strakově akademii a v dalších svých objektech snížením teploty, omezením svícení na bezpečnostní minimum a zateplením půdních prostor.

Češi se vrhli na šetření energiemi. Fiala zkontroloval Strakovku od sklepa po krovy
Foto: Daniela Černá
Popisek: Premiér Petr Fiala

Nashromážděná data ukazují, že topná sezona definitivně začala v pondělí 19. září. Teploty jsou tento týden meziročně nižší až o 7,7 °C, Češi proto začali topit a ukázali, že se snaží šetřit.
 
„I přesto, že v uplynulém týdnu od 12. do 18. září bylo meziročně chladněji (-2,7 °C), tak spotřeba plynu byla meziročně výrazně níže, a to o 19,5 %. Po očištění o vliv počasí, hlavně teploty vzduchu, což je pro výpočet velikosti úspory rozhodující, byla spotřeba plynu dokonce nižší o 32,2 %,“ sdělil Novinkám Kamil Rajdl, analytik společnosti Amper Meteo, která spotřebu energií v Česku v kontextu počasí dlouhodobě sleduje. 
 
Přimět Čechy šetřit se snaží i Fialův kabinet; představil, jak sám plánuje s energiemi šetřit. Šéfka Úřadu vlády ČR Jana Kotalíková oznámila, že Úřad vlády ušetří ve Strakově akademii a v dalších svých objektech například snížením teplot či omezením svícení na bezpečnostní minimum. Úniku tepla by mělo bránit zateplení půdních prostor za asi 10 až 13 milionů korun 
 
Na veřejnost ohledně úsporných opatření ve spotřebě energií apeluje vláda dlouhodobě. Premiér Petr Fiala (ODS) tak učinil jednak v neděli ve svém televizním projevu k národu. Poté ještě na čtvrteční tiskové konferenci k úsporám v objektech Úřadu vlády novinářům zopakoval, že bude osobně vytvářet tlak, aby stát šel příkladem.
 
 
„Je důležité, abychom se nesmířili s tím, že máme dost energií. Ale abychom se všichni snažili zacházet s nimi šetrně a kde to je možné, tak spotřebu snižovali. Instituce státu musí jít příkladem," prohlásil premiér a vyčíslil, že na Úřadu vlády by se mohla ušetřit až pětina spotřebovaných energií, tedy kolem dvou milionů korun.
 
„Úřad vlády musí být první, kdo půjde v šetření příkladem – budeme méně topit, méně svítit a celkově snížíme spotřebu energií o 17 až 20 %,“ zopakoval premiér.
 
Dohoda na úsporách padla i na celoevropské úrovni. Cílem Evropské komise je po dohodě s členskými státy snížit v nynější topné sezoně spotřebu plynu o 15 % proti průměru posledních pěti let. 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…