Česká ekonomika jako řecká? Kdepak, v EU desátá nejzdravější

16.06.2010 15:38

Do Řecka máme daleko. Podle bruselského analytického klubu EPC, který poměřuje hospodářství zemí, patří Česku desátá příčka v rámci Evropské unie.

Česká ekonomika jako řecká? Kdepak, v EU desátá nejzdravější

Středisko evropské politiky (EPC) se při hodnocení ekonomiky jednotlivých zemí soustřeďuje na šest oblastí. Pořadí sestavuje na základě analýzy rozpočtového deficitu, národního dluhu, ekonomického růstu, konkurenceschopnosti, státní správy a korupce a také nákladů na stárnutí populace.

Výsledkem zkoumání je index evropské ekonomické udržitelnosti, který poměřuje „hospodářské zdraví" zemí. Zatímco podle minulého indexu z roku 2007 patřila Česku sedmnáctá příčka, díky letošnímu indexu mu patří desátá příčka. Právě z této pozice kleslo o jedno místo Slovensko.

V jedné skupině s Británií, Francií a také Slovenskem

Hodnocení ovládly především severské země. Do kategorie zemí s nejvyšší udržitelností či zdravím ekonomiky podle zveřejněného indexu patří Švédsko, Dánsko, Estonsko a Finsko. Ve skupině s vysokým zdravím hospodářství následují Nizozemsko, Německo, Lucembursko a Rakousko.

Do středové skupiny zemí patří vedle Česka i Velká Británie, Slovensko, Polsko, Belgie, Bulharsko a Francie. Přitom ještě podle minulého indexu z roku 2007 spadala ČR do nižší kategorie „v ohrožení", kde jsou nyní třeba Maďarsko či Irsko.

Řecku hrozilo, že bude nejhorší ve všech oblastech

Z hodnocení vyšlo nejhůře hospodářství Portugalska, Řecka a Itálie. „Řecko nejen, že figuruje na dně, ale je i velmi blízko tomu být nejhorší zemí ve všech šesti oblastech indexu," píše se v prohlášení EPC. Podle hlavního ekonoma EPC Fabiana Zuleega závěry vyplývající z indexu jsou jasné. „Strukturální reforma je nezbytná v mnoha zemích, pokud se chceme vyhnout budoucí krizi," podotkl.

Související:

Česká ekonomika rostla rychle, stát dostane z EU o 6 miliard více 

Česká ekonomika je z nejhoršího venku. Oživuje ale jen zvolna 

Foto: cnb.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…