Česká ekonomika mezičtvrtletně vzrostla o 0,3 %, meziročně o 2,5 %

01.10.2014 10:19

Česká ekonomika v letošním 2. čtvrtletí vzrostla mezičtvrtletně po revizi o 0,3 procenta a meziročně o 2,5 procenta. Oznámil to Český statistický úřad (ČSÚ). Meziroční vývoj se oproti dřívějšímu odhadu mírně zhoršil a mezičtvrtletní zlepšil. Původně podle statistiků ekonomika rostla meziročně o 2,7 procenta a mezičtvrtletně stagnovala. Nový odhad je založen mimo jiné na revizi hrubého domácího produktu po přechodu na nový evropský standard.

Česká ekonomika mezičtvrtletně vzrostla o 0,3 %, meziročně o 2,5 %
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

K mezičtvrtletnímu růstu HDP přispěly podle statistiků tvorba kapitálu, výdaje na konečnou spotřebu a saldo zahraničního obchodu. Významnější růst zaznamenaly například výdaje na konečnou spotřebu domácností, které vzrostly o 0,9 procenta. Výdaje na tvorbu kapitálu se zvýšily o 1,9 procenta. Meziročně stouply výdaje u konečné spotřeby o 2,2 procenta a u tvorby kapitálu o 6,3 procenta.

Nynější čísla už jsou výsledkem nové metodiky. Revize národních účtů se provádí celoevropsky a nové evropské standardy vycházejí z celosvětového standardu SNA 2008. Metodika zavádí nově například kapitalizaci výdajů na výzkum a vývoj, drobného majetku a vojenských výdajů. Dosud se tyto položky vykazovaly jako běžné náklady, zatímco podle nové metodiky jsou například výdaje na výzkum a vývoj brány jako budoucí ekonomický přínos. ČSÚ zároveň využil nástup nové evropské metodiky i ke změně výpočtu nájemného do statistik k HDP.

Deficit veřejných financí klesl na 1,3 % HDP

Deficit veřejných financí loni klesl na 1,3 procenta hrubého domácího produktu z předloňských čtyř procent. Uvedl to Český statistický úřad. Zveřejněné číslo je součástí notifikace vládního deficitu a dluhu, které předkládá Evropské komisi každá členská země Evropské unie dvakrát do roka. Letos vláda počítá také s deficitem pod požadovanými třemi procenty HDP. Deficit klesl díky revizím HDP vyžádaným novou evropskou metodikou. V dubnu ČSÚ uváděl deficit za rok 2013 ve výši 1,44 procenta.

„Oproti notifikacím z dubna 2014 došlo ke změně výše deficitu vlivem metodických změn v ESA 2010. Změna ve výši deficitu vládních institucí za rok 2013 je současně ovlivněna zapracováním výsledků ročních statistických zjišťování a zpřesněných údajů o výši vybraných daní," uvedl ČSÚ.

Díky revizím se snížil i deficit za rok 2011, a to z 3,2 procenta HDP pod EU požadovanou tříprocentní hranici na 2,86 procenta HDP.

Výši deficitu ovlivnily církevní restituce

Naopak předloňská výše deficitu 3,99 procenta HDP byla ovlivněna jednorázovým zaúčtováním církevních restitucí a úpravami v čerpání fondů EU. Bez těchto vlivů by byl loni deficit veřejných financí podle dřívějších informací ČSÚ pod EU požadovanou tříprocentní hranicí.

Revize HDP zároveň vedla k poklesu veřejného dluhu. Celkový veřejný dluh v poměru k HDP podle dnešních čísel ČSÚ loni stoupl na 45,74 procenta ze 45,5 procenta v roce 2012. Ještě letos v dubnu ale statistici uváděli za loňský rok dluh ve výši 46,04 procenta HDP. Celkový státní dluh podle kritérií pro přijetí evropské měny eura nesmí překročit 60 procent HDP.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…