Česká ekonomika se dostala z recese, HDP vzrostl o 0,7 procenta

14.08.2013 10:16

Česká ekonomika se po poklesu v šesti čtvrtletích v řadě dostala z recese. Hrubý domácí produkt ve druhém čtvrtletí mezičtvrtletně vzrostl o 0,7 procenta. Vyplývá to z dnešních předběžných údajů Českého statistického úřadu. Meziročně HDP klesl o 1,2 procenta. Mezičtvrtletní nárůst mírně překonal odhady analytiků.

Česká ekonomika se dostala z recese, HDP vzrostl o 0,7 procenta
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zchátralá továrna, ilustrační foto

Analytici podle Novinek.cz očekávali obecně horší výsledek. „Tento výsledek považuji především za psychologický efekt, na který trh už dlouho čekal a který může zlepšit náladu firmám, investorům i občanům,“ sdělil Jiří Moser ze společnosti PwC Česká republika Novinkám.cz.

Analytik Petr Dufek z ČSOB zase pro server uvedl, že druhá recese za posledních pět let je tak u konce. „Nebyla sice tak dramatická jako ta předchozí, na druhou stranu byla dvakrát delší,” sdělil Dufek.

Domácí poptávka byla stále slabá

Pozitivní byl především příspěvek zahraničního obchodu. "Vývoz zboží meziročně vzrostl o 1,4 procenta, zatímco dovoz pouze o 0,3 procenta," uvedl ČSÚ. Celková investiční aktivita se však dál snižovala. "Pod loňskou úrovní byly i výdaje domácností na konečnou spotřebu, jak naznačují měsíční statistická data o vývoji prodejů v maloobchodě. Výdaje vládních institucí se meziročně téměř nezměnily," doplnil ČSÚ.

Domácí poptávka, zejména po spotřebním a investičním zboží, byla stále slabá. "Nadále proto klesala tvorba přidané hodnoty ve vnitřním obchodě, stavebnictví a investičně orientovaných průmyslových odvětvích," uvedl ČSÚ. Pokles zaznamenalo vzhledem k nepříznivým klimatickým podmínkám rovněž zemědělství, naopak pozitivních výsledků dosáhly peněžnictví a pojišťovnictví.

Německá ekonomika vzrostla

Výsledky HDP za druhé čtvrtletí dnes oznamuje většina evropských zemí. Německá ekonomika, která je největší v Evropě, ve druhém čtvrtletí vzrostla mezičtvrtletně o 0,7 procenta; tempo růstu bylo nejrychlejší za více než rok a vyšší, než čekali analytici.

reklama

autor: dkr, čtk

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…