Česká fotografka strávila několik dní s bojovníky Pravého sektoru. A podává svědectví

20.10.2015 9:14

Za celou dobu svého pobytu u Pravého sektoru jsem se nesetkala s rasistickým nebo extremistickým chováním, píše fotografka Anna Jánská na serveru Reflex.cz. Jánská strávila na frontě u Doněcka několik dní s jednotkami kontroverzního ukrajinského Pravého sektoru. Což je organizace, která je v médiích často nazývána jako neonacistická, krajně pravicová, antisemitská či antiruská.

Česká fotografka strávila několik dní s bojovníky Pravého sektoru. A podává svědectví
Foto: Hans Štembera
Popisek: Nášivka Ukrajina

Ve skutečnosti je podle serveru Pravý sektor volným uskupením několika skupin, jež spojuje vypjatý ukrajinský nacionalismus. Jednotky pod praporem Pravého sektoru bojují na všech frontách války s východoukrajinskými separatisty podporovanými Moskvou. Prý patří k nejlépe hodnoceným ukrajinským silám.

Celý text je ZDE.

Jánská fotografie pořizovala koncem letošního léta. Přiznává, že řadu věcí fotit nesměla. Například průjezdy checkpointy, hlavní štáb v Dněpropetrovsku, ani mnohé cizince, kteří v Pravém sektoru slouží.

V pátém batalionu se jí podařilo kontaktovat jediného Čecha, který v Pravém sektoru podle dostupných informací je. Oproti velkému množství Čechů a Slováků na druhé straně barikády je to nepoměr. Prý je ale pochopitelný. „Nedostáváme žádný žold, žádné peníze, jen jídlo a vybavení, které nutně potřebujeme,“ řekl Jánské jediný český bojovník Pravého sektoru, kterého označuje jako Pavel s tím, že jeho jméno bylo změněno.

S rasistickým nebo extremistickým chováním se Jánská za celou dobu svého pobytu u Pravého sektoru nesetkala. Bylo jí ale jasné, že vojáci o svém mediálním obrazu moc dobře vědí. „Tak co, píše se u vás, že jíme ruské děti?“ ptal se jí například jeden ze zahraničních vojáků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…