Česká koruna poprvé od roku 2004 oslabila na 26 Kč za dolar

13.03.2015 18:00

Česká měna dnes poprvé od roku 2004 oslabila na 26 Kč za dolar, vyplývá z údajů serveru Patria Online. Podle analytiků za propadem stojí oslabování eura k dolaru související s tím, že Evropská centrální banka tento týden zahájila rozsáhlé nákupy dluhopisů s cílem podpořit ekonomiku.

Česká koruna poprvé od roku 2004 oslabila na 26 Kč za dolar
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dolary, ilustrační foto

Kolem půl páté odpoledne stál dolar 26,0640 Kč, ještě v pondělí odpoledne byl kurz 25,15 Kč/USD. Euro bylo dnes kolem 16:30 za 27,32 koruny. V roce 2004 stál dolar i přes 27 korun, ve druhé půlce toho roku se ale kurz dostal pod 26 korun za dolar a od té doby až do dneška už šestadvacetikorunovou hranici neprolomil.

Analytici již dříve tento týden oslabování koruny k dolaru dali do souvislosti s oslabováním eura k americké měně. Euro doplácí podle odborníků na spuštění takzvaného kvantitativního uvolňování ze strany Evropské centrální banky (ECB). Nákupy státních a dalších dluhopisů v rámci uvolňování měnové politiky by mohly chránit země eurozóny před nákazou nové řecké krize, řekl ve středu šéf ECB Mario Draghi. ECB zahájila tyto nákupy počátkem tohoto týdne a výnosy dluhopisů většiny zemí eura kvůli tomu od pondělka klesají.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…